zaterdag 18 juli 2009

vrijheid als ultieme waarde



In dit artikel wordt weer zo'n onderwerp ter discussie gesteld als het hoofddoekendebat.
In het boek "Nietzsche en Kant lezen de krant" van Rob Wijnberg, stelt hij, en dan gaat het over het hooddoekendebat, dat de vrijheid van godsdienst zou moeten afgeschaft worden wegens overbodig.
Er is immers de vrijheid van meningsuiting waaronder dan de gosdienstvrijheid valt. Je hebt vrijheid om je godsdienst te beleiden op de manier die je zelf wil.
Zo kan een hoofddoek gedragen worden tenzij op een bepaalde plaats het regelement dit verbiedt zoals op een school of in een vleesverwerkend bedrijf. In de school mogen ook geen petten gedragen worden in de klas, in het vleesverwerkend bedrijf moeten speciale kapjes gedragen worden voor de hygiëne.
Een burka op straat kan dan niet want de wet zegt dat personen kenbaar op straat moeten rondlopen behalve op carnaval. Simpel. De wet toepassen. Dan hoeft niemand het argument godsdienst of rascisme aan te halen.
Net zo met de vrijheid van kunstuiting. Deze is immers ook maar een onderdeel van de vrije meningsuiting en kan dus ook afgeschaft worden. Een kunstenaar kan zeggen, zingen, schrijven, maken wat hij wil tenzij het ook hier weer tegen een bepaalde wet ingaat. Zo zou smaad en beledigingen een wet kunnen zijn die zou kunnen toegepast worden.
De hitlergroetbrengende tuinkabouters zijn, zo ver ik kan zien, niet beledigend. Tenzij voor tuinkabouters. Maar het is dan aan hen om klacht in te dienen, als ze het al beledigend vinden...

En verder eens zien hoe onze kersvers nieuwe minister van cultuur met zulke zaken zal omgaan. Hopelijk komt er snel een andere 'op-het-randje-zaak' op de proppen als test.

2 opmerkingen:

Filip zei

Net wat ik al langer dan vandaag dacht, indien alles binnen het wettelijk kader valt is het nergens voor nodig om er zoveel poeha aan te schenken.

Anoniem zei

In een vleesverwerkend bedrijf ligt het nogal voor de hand dat je geen hoofddoek kan dragen omdat je daar een plastic kapje moet dragen voor de hygiëne. Dat staat dus in het reglement vanwege een logische en aantoonbare reden en niet vanwege de mening van de directeur over het dragen van een hoofddoek. In een school zie ik niet zo meteen een logische en aantoonbare reden om de hoofddoek te verbieden. Wel volgens Wijnbergs redenering, die ik kan volgen, een beknotting van de vrijheid van meningsuiting.