donderdag 2 juli 2009

Green Dam

China heeft het opzet om de verplichting om in elke nieuwe computer filtersoftware te instaleren (Green Dam) voorlopig opgeschort.

De bedoeling was volgens de Chinese regering, om porno te bannen.

http://www.smh.com.au/technology/security/china-backs-down-from-web-filter-plan-20090701-d4m5.html

http://www.chinadaily.com.cn/china/2009-07/01/content_8340045.htm

Volgens de mensen daar kunnen er verschillende redenen zijn voor deze zet.

Ofwel zit de software nog met kinderziekten, ofwel geeft hij veilgheidproblemen op de pc’s. Dat is zowat wat ze vanuit China zelf zeggen.

The Sydney Herald geeft nog twee extra redenen: Het kan zijn dat er iets niet rond was met de licensies, ook de computerfabrikanten, zelfs de westerse zouden die softwaredan moeten installeren voor export naar China of misschien de Chinese regering bezweken onder de druk van de wereldopinie en dan vooral van de VS.

Wat het ook moge zijn, het is een goede zaak. Jammer genoeg spreken ze niet van een definitieve afzien van het plan.

Tweede punt is dat we hier niet heiliger moeten doen dan de paus.

Ik herinner me dat ik ten tijde van de tweede Iraq oorlog, net daarvoor heel veel op ICQ met mensen van overal chatte. De oorlog begon en ineens was er geen mogelijkheid meer om met Amerikaanse contacten in contact te komen. Wilden ze ineens niet meer van ons weten? Don’t think so…

Tweede observatie: ik lees nu de laatste tijd regelmatig de ‘China daily’ (stukjes toch, té is té) en ik moet zeggen dat de mensen daar, in de veronderstelling dat iedereen daar toegang toe heeft, beter geïnformeerd kan zijn over de gang van zaken van de wereld dan de Vlaming met zijn flutkrantjes.

Geen opmerkingen: