maandag 27 juli 2009

kies waar voor je geld!


Attractieparken spinnen garen van de economische crisis, schrijft De Morgen.
Eigenaardig. Ik heb zo eens eventjes berekend wat een gemiddeld gezin met kinderen, laat ons zeggen 2 stuks, van basisschool leeftijd, uitgeven tijdens een toch wel minstens twee weken durende vakantie van hun ouders moesten als ze kiezen voor geen vakantie buitenshuis maar voor de pretparkformule gaan. Ik neem 3 pretparken want met één keer een daguitstap zullen zoon en dochter niet tevreden zijn.

Ik neem een gemiddelde van 100 kilometer met de auto, heen en terug en de kosten voor brandstof, slijtage, carwash, reparaties en al wat een auto wel niet meer kost aan 0,25 € de kilometer. Niet overdreven denk ik. Dat is dus al 25 € uitgegeven voor we er zijn.
Entreeprijzen voor deze leeftijdscategorie is zowat dezelfde als voor volwassenen. Die variëeren naargelang het pretpark tussen de 24 en 30 € per persoon.
Je neemt toch minstens 1 pauze met 4 drankjes: weer goed voor minstens een 10 €. 's Middags een Mc Donalds of frieten, voor vier personen ben je toch ook al heel vlug 25€ kwijt. En dan halen je kids je nog niet over om zo'n ongelooflijk kitcherig souvenier te kopen. Dus een basispakket drie dagen pretpark komt al vlug op 500 €.

En wat koop je daarvoor?
De rit er naartoe: je moet er immers alles van maken voor dat geld en je stond dus supervroeg op om er bij de opening al te zijn. Je bent zelf humeurig gestart en het plezier is er al af voor de aankomst want als ze je niet 10 keer vragen of het nog ver is, is het 11 keer.
Dan ofwel uuuuuren in de brandende zon rijtje schuiven voor 2 minuten 'plezier' (als je tenminste niet moet kotsen op een roetsjbaan of het middageten van je buur op je schoot krijgt, dan is de pret er snel af) ofwel heb je je dag verkeerd gekozen en moet je niet te lang wachten maar heb je ook geen wildwaterbaan nodig want loop je zo al heel de dag in natte kleren.
Je kids zeuren je de oren van het lijf om nog eens en nog eens en nog eens dezelfde attractie met je op te mogen, of achter een pak chips of achter een frisdrank of zagen gewoon omdat ze moe worden .
Neen, met het geld van deze platte commerce waar ze je de laatste cent uit je zak troggelen kan je een hele week in een vakantiehuisje aan de kust of de Ardennen. Laat je kinderen het plezier ondervinden van het bomen klimmen en het hutten bouwen. En jij als ouder kan dan ook relaxen, eindelijk eens dat boek lezen...

Geen opmerkingen: