woensdag 29 juli 2009

oei, die Oeigoeren!

http://www.radio-canada.ca/nouvelles/International/2009/07/29/002-Rebiva-Kadeer-japon-xinjang.shtml

Volgens Raniya Kadeer, de leider van de Oeigoerse oppositie in ballingschap zijn er bij de opstanden van 6 juli 1000den Oeigoeren verdwenen. Als ze gevangen zijn waar dan? Als ze overleden zijn waar liggen ze dan begraven, vraagt ze zich af.

De officiële telling van de overheid maakt gewag van 200 mensen overleden en honderden die gevangen genomen werden. Groot verschil toch. Vandaar dat mevrouw Kadeer een internationale onderzoekscommissie zou willen.
Mevrouw Kadeer die in ballingschap leeft in de VS heeft Obama gevraagd tussen te komen. De reactie van de president was eerder gematigd tot haar verwondering.
De viceminister van buitenlandse zaken van China daartegen was lovend voor de terughoudendheid van de president.

Nu even kijken wat er in China zelf gezegd wordt:http://www.chinadaily.com.cn/china/2009-07/29/content_8488971.htmIn de China Daily vinden we een pagina met verschillende links naar Kadeer en de WUC, de partij van Kadeer. Daarnaast wordt er alleen gezegd dat de Chinese regering het betreurt dat Japan een visum geleverd heeft aan Kadeer.
Het is zeker interessant om de links op deze pagina aan te klikken en te zien wat de Chinese kranten zeggen. Natuurlijk is het onmogelijk om de volledige waarheid over deze zaak te achterhalen van deze stoel maar het is wel interessant om eens andere bronnen aan te spreken.

Ten slotte maak ik me deze bedenking: in het gebied waar Oeigoeren wonen is er olie in de grond. Is dat de inzet? Of puur toeval?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Oeigoeren

…Ook investeerde de Chinese overheid veel in de economie van Sinkiang en Tibet. Deze westelijke provinciën van China hebben veel grondstoffen als aardolie en aardgas[6] en deze nieuwe industrieën verschaffen veel werk voor de Han-Chinezen uit andere gebieden. Zo legde Shell voor de Chinese overheid een 4000km lange pijpleiding van de hoofdstad van Sinkiang naar Peking.

1 opmerking:

E.R. zei

Madame vraagt zich wel niet af waar de doden van het oproer die volgens alle bronnen in grote meerderheid Han-chinezen waren en geen Oeigoeren, begraven liggen. Madame denkt vermoedelijk dat ze al gelijk staat met die andere sjarel waar we niets meer van horen, de hoogedeleheer Daila Lama.