woensdag 22 april 2009

Vaccinatieschade???


Zoals in een reactie op mijn vorige blog werd gesteld kan een doorbraaf persoon als Veerle Heeren ook wel eens de duivel betekenen. 

Wat is er dan zo erg aan een initiatief van de Vlaamse Overheid zoals in de volgende nieuwsbrief beschreven?


Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

dinsdag 21 april 2009

Van 20 tot en met 26 april vindt de Vaccinatieweek 2009 plaats. Tijdens deze week wordt in heel Europa op vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) het belang van vaccinatie onder de aandacht gebracht. Dit jaar vestigt de vaccinatieweek in Vlaanderen de aandacht op kinkhoest. Onder het motto 'Bescherm uw baby tegen kinkhoest: laat uzelf ook vaccineren' lanceert Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren een campagne om jonge of toekomstige ouders eraan te herinneren om hun baby tijdig te laten vaccineren. Het vaccin tegen kinkhoest is gratis. Baby’s krijgen het eerste kinkhoestvaccin best op 8 weken. Het kinkhoestvaccin biedt geen blijvende bescherming. Als het al lang geleden is dat men gevaccineerd werd, kan men besmet geraken en de ziekte doorgeven. Jonge of toekomstige ouders worden daarom aangespoord ook zichzelf te laten vaccineren. De campagne wil tevens alle andere mensen die vaak met baby's in contact komen, aansporen zich te laten vaccineren tegen kinkhoest.

 Sinds 1 januari 2009 worden alle 14-15 jarigen in Vlaanderen uitgenodigd om zich opnieuw te laten inenten tegen kinkhoest. Dit vaccin wordt door de Vlaamse Gemeenschap kosteloos aangeboden via de Centra voor Leerlingenbegeleiding.

 Kind en Gezin geeft de consultatiebureaus een eenmalige subsidie voor de vaccinatie van de vrijwilligers en de artsen die werkzaam zijn op de consultatiebureaus.

 Kinkhoest is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Ze wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgedragen via kleine druppeltjes bij het hoesten en niezen of via de handen. Na de besmetting duurt het meestal 7 tot 14 dagen voor de eerste symptomen optreden. Daarna kan men de ziekte nog 3 tot 4 weken doorgeven. In het begin lijkt kinkhoest op een gewone verkoudheid. Daarna krijgt het kind hevige, langdurige hoestbuien, eventueel met draderig slijm dat moeilijk op te hoesten is. Heel herkenbaar is het gierende geluid bij het inademen. De zeer hevige hoestbuien kunnen leiden tot benauwdheid en braken. Kinkhoest kan ernstige gevolgen hebben. Het hoesten vraagt zoveel inspanningen, dat het tot hersenbloedingen en gebrek aan zuurstof kan leiden. Dat zuurstofgebrek kan hersenbeschadiging veroorzaken.

 Voor de campagne werden folders en affiches ontwikkeld. Deze zullen verspreid worden via huisartsen en vaccinatoren, kinderartsen, gynaecologen, Centra voor Leerlingenbegeleiding, de Logo’s, apothekers en ziekenfondsen. Via Kind en Gezin zal het campagnemateriaal ook bezorgd worden aan de consultatiebureaus van Kind en Gezin, kinderopvanginitiatieven en de onthaalouders.

Vaak is het zo dat de gevaren bij vaccinaties groter zijn dan de gevaren bij de ziekte zelf.  Mensen worden zodanig schrik aangejaagd dat ze zich toch laten vaccineren. 

Ook op mijn werk worden we aangeraden om ons te laten vaccineren tegen hepatitis (op kosten van het werk). Ik wilde van mijn huisarts weten wat hij hiervan dacht. Hij gaf me de naam van een arts die een kruistocht vaart tegen overbodige en vaak gevaarlijke  vaccinaties. Hij had deze arts eens gevraagd voor lezing bij een samenkomst van de huisartsenkring. Hij werd door de artsen op veel skeptisisme en argwaan onthaald. Op het einde van zijn uiteenzetting was iedereen stil.

Bijkomend vroeg ik mijn huisarts tegen welke ziekten zijn eigen kinderen waren gevaccineerd en hij bekende dat zijn zoons tegen geen enkele ziekte waren ingeënt behalve tegen polio. Dat gaf voor mij de doorslag, geen vaccinatie tegen hepatitis voor mij.

Mijn jongste zoon is ook tegen niets ingeënt behalve tegen polio omdat dit bij wet verplicht is. (Toen was ik nog zo braaf om dit te laten doen, nu zou het misschien een andere zaak zijn) en hij is een oersterke kerel die zelfs in heel zijn leven nog geen antibiotica genomen heeft. 


Wat zou hier dan spelen denk je? Juist , weeral de farma,...  (its the economy, stipid.) Maar neem het deze keer niet van mij aan maar van experten:  

http://www.vaccinatieschade.be/actueel.html

Actueel

20 - 26 APRIL: WEEK VAN DE NIET-VACCINATIE

Van 20 tot 26 april wordt onder druk van de WGO in heel Europa een vaccinatieweek georganiseerd. De bedoeling is het nut van vaccins nog eens extra in de bloemetjes te zetten. Ieder land is vrij hierbij zijn eigen accenten te leggen. In Vlaanderen heeft men er voor geopteerd het nut van het kinkhoestvaccin te belichten. Niet onbegrijpelijk: kinkhoest neemt hand over hand toe, en uiteraard kan men slechts één manier verzinnen om het tij te keren: meer vaccineren.

Wij van onze kant willen deze week twee verschillende thema’s belichten.

 KINKHOEST

Dat men daarbij de waarheid wel eens wil overrekken is niet verwonderlijk. Het dogma dat vaccins, en enkel vaccins, de oplossing zijn voor infectieproblemen moet en zal immers kost wat kost gehandhaafd worden.

Vooreerst stelt men de zaken zo voor dat de stijgende trend van kinkhoest het gevolg is van te weinig vaccineren. Bizar, want nauwelijks enkele weken geleden ging het Valentijnscongres in Antwerpen net prat op de schitterende vaccinatiecijfers in ons land...

Om enige geloofwaardigheid te behouden zoekt men dan de verklaring elders, in het buitenland. Bij de Nederlanders bijvoorbeeld, die zouden kinkhoest bij ons importeren. Hoezo, wordt er in Nederland dan niet gevaccineerd tegen kinkhoest?? Tochwel, en even driftig als bij ons !

Nog merkwaardiger is de oproep aan volwassenen om zich opnieuw te laten vaccineren tegen kinkhoest, zogezegd om de ziekte niet door te geven aan kinderen, bij wij de ze gevaarlijk kan zijn. Weeral merkwaardig. Want ten eerste zijn de meeste volwassenen vroeger ingeënt tegen kinkhoest, en heeft men ons toen met de hand op het hart “levenslange immuniteit” beloofd. Ten tweede geeft het vaccin geen bescherming ter hoogte van de slijmvliezen, en is het verhinderen van transmissie van de ziektekiem een utopie. Dat zouden onze experten toch ook moeten weten...

Kortom: de toename van kinkhoest is een wereldwijd fenomeen dat al meer dan 10 jaar aan de gang is. De strategie van vaccinatie, en de huidige boost die men daaraan wil geven met het vaccineren van tieners en volwassenen, is geen efficiënt antwoord op het probleem.

Een antwoord dat niet efficiënt is, niet veilig is (gezien de nevenwerkingen), en bovendien veel geld kost, is geen goed antwoord. Het is dus verstandiger de aanbevelingen in die zin die deze week over ons worden uitgestrooid wijselijk aan ons te laten voorbijgaan !

Geen opmerkingen: