donderdag 16 april 2009

interview vanuit Guantanomo Bay


http://www.radio-canada.ca/nouvelles/International/2009/04/15/007-Guantanamo-entrevue.shtml

Een primeur. Voor de eerste keer is een gevangene in Guantanomo geïnterviewd werd door Al-Jazera.

Mohammad Al-Qurani, 21 jaar oud, vertelde aan de Arabisch zender dat hij sinds een sinds de inauguratie van Obama heel slecht behandeld wordt. Hij zegt dat hij door de militairen geslagen werd omdat hij zijn cel niet uit wilde. Vervolgens zouden ze twee traangasgranaten in zijn cel hebben gegooid. De jongen kon amper ademen.

Een woordvoerder van de gevangenis, viceadmiraal Brook DeWalt vertelde dat de jongeman van zijn tijd om naar zijn familie te bellen gebruik moet hebben gemaakt om naar Al Jazera te bellen. Hij zegt tegelijk dat er geen enkel bewijs is voor de beschuldigingen die Mohammed maakt.

In januari heeft een Amerikaanse rechter de vrijlating van de jongeman bevolen omdat de beschuldigingen die tegen Al Qurani gemaakt zijn geen grond hadden. Hij zou tot Al Qaïda behoord hebben en gewerkt hebben met de Taliban in Afghanistan.

De jongen zou in 2001, op 14 jarige leeftijd zijn gearresteerd in een moskee in Pakistan en in 2002 aan het Amerikaanse leger zijn over gedragen. Hij was één van de eerste gevangenen in Guantanomo Bay en ook de jongste.

Voor het artikel van Al Jazera:

http://english.aljazeera.net/news/americas/2009/04/2009414233431153300.html

Het gedrag van deze Amerikaanse soldaten doet vrezen voor het ergste. Het lijkt alsof ze, nu ze weten dat Guantanomo gaat gesloten worden, ze nog vlug hun sadistische neigingen moeten botvieren. Vraag is wat ze gaan doen als de gevangenis echt gesloten wordt. Kunnen mensen die dit soort praktijken toepasten er ook zomaar mee stoppen? Wie gaan ze daarna mishandelen?

4 opmerkingen:

Basilius van Zeverkonten-de Pravda zei

Zonder uw anti-Amerikaanse gevoelens te veel te willen 'bousculeren', wou ik mij hardop afvragen waarom we zo goed ingelicht zijn over elke misstap van de Amerikanen (die van de VS dus) en nauwelijks wat horen over de Fransen. De geringste Indiaan die in 1734 uit een boom is geschoten, krijgt vandaag nog condoléances van de Europeanen.

De Fransen hebben nochtans legerbases in 'voormalige' koloniën en hebben zelfs een heus Vreemdelingenlegioen, dat daarmee de staatsversie is van de private oorlogsbedrijven binnen de Verenigde Staten: het resultaat van hun deelname aan oorlogen voor la France of de VS is immers dat een dode uit het buitenland niet telt en de bevolking niet hoeft te verontrusten. De filosofie is dus gelijk.

Ook wordt in een land als België graag gesproken over Vietnam, maar niet over het gegeven dat Frankrijk voor het de handen vol had met Algerije, eerst met Amerikaans geld en het leger de Franse taal in Indochina probeerde te houden. Ook aan de genocides van de Fransen in Algerije sinds 1830 tot lang na de zogenaamde onafhankelijkheid wordt door het Belgische journaille niet gaarne herinnerd. Het staat vrijwel vast dat ook de recente Algerijnse burgeroorlog tussen het leger en de 'moslim-extremisten' in belangrijke mate moet zijn gevoerd tegen Franse huurlingen die de zware taak op zich hadden genomen de moslimextremisten van misdaden te helpen beschuldigen door die zelf maar even te plegen (false flag operations).

Wat zou Frankrijk er niet voor over hebben om de eigen belangen en dat afschuwelijke Latijnse dialect met zijn overvloed aan Germaanse woorden, de wereld op te dringen? Betreft het doodsstuiptrekkingen van een grootmacht of is Frankrijk de grootmacht die de werkelijke wereldleiders achter de rug houden om wanneer iedereen op de VS is uitgekeken, de wereld een andere beul op te leggen die opeens weer witgewassen lijkt?

Het zouden de Fransen zijn die de Serviërs hebben ingefluisterd de Kosovaren te provoceren om dan legitiem in te kunnen grijpen en kwatongen beweren dat ze met hetzelfde spel hier in België bezig zijn. Over Kagame mogen we niets dan slechts meer horen, want hij heeft zijn land het Engels opgelegd en nu is hij en dus niet Frankrijk medeplichtig indien niet grootste aanstichter van de volkerenmoord ginder.

Wat we niet weten deert ons niet, en in het geval van 'zekere' mensen die denken dat ze links zijn, is het zelfs iets als 'niet geweten willen hebben'. Net zo goed als ze 'niet geweten willen hebben' dat de meest voor regularisatie vatbare illegalen nooit politieke vluchtelingen zijn, maar vooral gangsters.

Ik begin elke dag méér te vermoeden, dat politieke opposanten in de Derde Wereld lang verdwijnen voordat ze politieke vluchtelingen zouden kunnen zijn geworden.

En wat denkt u? Als u al iets denkt over iets wat Frans is en dus buiten schot moet liggen? (sorry wou even stout uit de hoek komen)

Ti lli zei

Op een aantal vlakken kan je best gelijk hebben, als je het verleden van de VS gaat vergelijken met Frankrijk mag je ook België's koloniale verleden niet vergeten. Wat Frankrijk op dit moment uitricht komt idd niet zo uitgebreid in de pers, net zo min als wat andere Europese landen uitrichten.

Dat er krapuul zit tussen de 'vluchtelingen' die hier zouden terecht komen twijfel ik niet aan. Ontspoorde avonturiers ga je vlugger zien emigreren dan brave, hardwerkende huisvaders. Ik denk wel niet dat die zich zullen aanmelden voor regularisatie omdat ze zich beter in hun sas zullen voelen in de duisternis van de illegaliteit.
Dat is eigen aan de mens denk ik en als de crisis hier lang verder doorzet zou den onze ontspoorde avonturiers, die toch niks te verliezen hebben, misschien ook wel gaan emigreren.

Maar eh, die link kwam wel niet uit een Franse krant maar uit een Canadese.

Basilius van Zeverkonten-de Pravda zei

Och, de Franstaligen uit Canada ... de lelie, de koning, de Maagd Maria, ... geef mij maar Engelstaligen, ... De Brusselse iris is ons als symbool overigens opgelegd om te herinneren aan de Franse lelie en ons land tot een soort Québec te degraderen. De typîsche zieligdoenerij van rijkelui die doen alsof ze marginaal zijn. De mate waarin de Waalse haan en de Brusselse iris lokale symbolen verdrongen, is te vergelijken met de mate waarin het hakenkruis de arend hoorde te vervangen in Duitsland ergens in de jaren dertig.

In weerwil van alle feuilletons en films uit de Angelsaksische landen die mij de Angelsaksische wereld zouden kunnen leren haten, en ondanks de pro-Franse propaganda van onze praat- en spelprogramma's (dankzij zowel de presentatoren en de invité's), kom ik nog altijd veel liever een Engelstalige tegen dan een Franstalige. Het heeft geloof ik iets met het ego van de ene en de andere te maken.

Wat betreft het Belgische koloniale verleden: dit is Franco-Belgisch. Leopold II droomde er overigens van zijn land en kolonie ten dienste te stellen van Franse belangen. Ik geloof niet dat Vlamingen veel verweten kan worden aangaande het koloniale avontuur van eerst de koning, dan la Belgique?

Anoniem zei

Voor diegenen die zich vandaag fier borstkloppend Amerikanen noemen Amerika betraden leefden er 60 miljoen Indianen in wat we vandaag als de verenigde staten van Amerika kennen.

Op de huidige dag blijven daarvan enkel nog wat reservaten over waar indianen als rariteiten kunnen bekeken worden.

Dat moet wel de grootste genocide ooit zijn. De gehele oorspronkelijke bevolking is quasi uitgemoord. Een feit dat te weinig bekend is of teveel toegedekt wordt. Nergens heeft een kolonisator zo ingrijpend toegeslagen als de Amerikanen het hebben gedaan.