woensdag 15 april 2009

Het is evident dat bedrijven die nucleaire afval produceren ook voor deze afval moeten opdraaien. Ze moeten elks een bedrag opzij zetten om dit te verwezenlijken. Om  te kunnen nagaan of dit ook effectief gebeurd moet men de boekhouding kunnen nakijken van het  Niras (Nationale instelling voor radioactief afval en splijtstoffen) en dit kon tot nu toe alleen de minsiter van energie en een aantal gemachtigden. Idem met info over de aard van het afval zelf, hoe het wordt opgeslagen en waar. De Federale Beroepscommissie voor de toegang tot milieu-informatie wil dat NIRAS tegen half april deze gegevens vrij geeft of zal ze zelf bekend maken.

De NIRAS is er niet gerust in. Ze denken dat grote rampspoed dreigt als gegevens over nucleair afval zou in handen komen van terroristen. En misschien hebben ze gelijk als het afval even goed beveiligd is als Doel zelf (zie de exploten van Anja Hermans) is er reden tot ongerustheid.
Door de budgettaire details vrij te geven, komen volgens Niras de commerciƫle belangen van verschillende bedrijven in het gedrang. En dat zou misschien wel eens waar kunnen zijn want als actiegroepen te weten komen wie en waar afval bewaard zou er wel eens protest kunnen optreden van omwoners en actiegroepen en dat is niet goed voor business.

De Raad van Staten heeft beslist dat een aantal gegevens betreffende nucleair afval toch moeten openbaar gemaakt worden. De gegevens over waar welk nucleair materiaal opgeslagen ligt, blijven wel geheim. Hier speelt de nationale veiligheid een rol. 
Ik versta dat het weten waar radioactief afval bewaard wordt interessant kan zijn voor terroristen maar dat de bevolking totaal geen weet heeft van waar het gebeurt, geeft de afvalbaronnen wel vrij spel. Want dat met afval is grof geld, heel grof geld te verdienen, dat weet iedereen. 
En dat afvalbaronnen het niet zo nauw nemen met regeltjes kunnen de inwoners van Louise-Marie  (http://stopasbestinlouise.blogspot.com/) en D'Hoppe beamen.
Afvalbaronnen hebben niet liever dan dat de bevolking onwetend is over hun doen en laten. 
En dat het mogelijk is om politici te beinvloeden om af en toe een oogje dicht te doen is ook geen groot geheim.
Dus de vraag is: waar zit het grootste gevaar: bij de terroristen (waar dan waarschijnlijk geen geld te verdienen is door mensen van hier) of bij de afvalbaronnen? Ik zou het nog niet weten. En als enkel een handjevol gemandateerden weten waar de sites zijn waar het nucleair afval bewaard worden is het o zo gemakkelijk om mensen een kort geheugen te bezorgen. 
Wie weet spelen onze klein- en achterkleinkinderen binnen 50 jaar op een radioactieve heuvel...



Geen opmerkingen: