vrijdag 6 maart 2009


vrijdag 06 maart 2009 | Bron: BELGA

'Meststof in Brugse gevangenis ongevaarlijk'

 

De kunstmeststof die de gedetineerden in de gevangenis van Brugge verpakken, is ongevaarlijk. Dat zegt het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen in een reactie op het artikel dat vrijdag in Het Nieuwsblad verscheen.

De krant schreef vrijdag dat gedetineerden in de Brugse gevangenis honderden kilo's meststof moeten overgieten in zakken van vier of tien kilo. Een geringe hoeveelheid van die meststof zou voldoende zijn om een ontploffing te veroorzaken die 45 vierkante meter ver reikt.

 

'Niet waar', stelt het Directoraat-Generaal vrijdagmiddag. 'Enkel meststoffen met 70 à 80 procent ammoniumnitraat zijn gevaarlijk. De bewuste producten bevatten minder dan een twintigste van dat gehalte.'

 

De gevaarlijkheid van de producten die de gevangenis binnen komen, wordt geval tot geval onderzocht. 'Indien men vaststelt dat er een risico bestaat voor de veiligheid, wordt de opdracht geweigerd', aldus het Directoraat-Generaal.

 

Na samenspraak met de beleidscel van de minister van Justitie werd besloten om de bewuste stoffen nog een tweede keer te laten onderzoeken door het Nationaal Centrum voor Criminologie en Criminalistiek (NICC). De resultaten daarvan worden eind volgende week verwacht.

 

Dit slaat nergens op natuurlijk. Alhoewel… De grote meerderheid van de gedetineerden heeft natuurlijk minstens een masters in de scheikunde of  kwantumchemie en een goed uitgerust labo in zijn cel. 

Ook is geweten dat in de gevangenis van Dendermonde een aantal gedetineerden hun uitwerpselen bewaarden om biogas te verzamelen om de bewakers te verdoven bij een geplande massa-ontsnapping.

Daardoor moeten de gevangen nu in een grote zaal hun behoeften doen, vergelijkbaar met de toiletten van de concentratiekampen. De cipiers waken er over dat niemand een pakje meeneemt naar zijn cel.

In een andere gevangenis worden in de werkplaats vodden gemaakt. Dit zal echter ook moeten stoppen, met vodden kan je vuur maken! 

Daarbij komt dat wanneer je een hemd voorzichtig in repen scheurt (en  aan de kwaliteit van gevangenishemden hoeft niet getwijfeld te worden) je gemakkelijk een paar meter reep kan verkrijgen. Scheur een paar hemden op die manier en je hebt genoeg voor een massaontsnapping. Vandaar dat in sommige gevangenissen wordt overwogen om de gedetineerden in een speciale gevangeniszwembroek te laten rondflaneren. Hiertegen verwachten we echter  protest van de gevangenisalmoezenier en de boekhoudkndige dienst die net op verwarming zou willen besparen.

 

Van haar kant heeft de staatsveiligheid recent ook een atelier ontmanteld waar het prototype van een opvouwbare kolachnikov werd ontworpen. Het model van dit wapen stondbijna op punt en zou, opgevouwen, perfect in een gemiddelde boekentas passen.

Sinds deze ontdekking stelt het ministerie van onderwijs voor de scholieren geen huistaken meer te geven zodat ze geen boekentas meer hoeven mee te nemen. Veiligheid voor  scholing!

1 opmerking:

eric rosseel zei

een vierkante meter VER !? rare meetkunde is dat. het is wel typisch Belga-taal, het is geweten dat journalisten aan de unief gebuisd zijn in één of ander.