vrijdag 27 maart 2009

Schaf die vaste benoemingen eindelijk eens af. Weg met die ondingen!!!

Jaren geleden hoorde ik al van een vriend die directeur was in een middelbare school hoe moeilijk het was om bepaalde leerkrachten die meer dan ondermaats presteerden, totaal uitgeblust waren en het onderste uit de kan haalden om van het systeem te profiteren, buiten te krijgen als ze vastbenoemd waren.
Ze waren meer dan de helft van het schooljaar ziek en wisten precies wanneer ze een dagje terug moesten komen werken om  zo weinig mogelijk op school te moeten zijn en toch een maximum loon te behouden.

Nu daarstraks hoorde ik van een andere negatieve uitwas van het benoemingssysteem.
In de hogeschool waar onze stagiaires les volgen, een hogeschool sociaal werk, zijn ook een aantal andere departementen, textiel, biotechniek etc.
Een aantal van deze richtingen, vooral textiel  zijn zieletogend maar hebben nog een heel aantal benoemde leerkrachten, bijna evenveel als leerlingen.

De richting maatschappelijk werk en ortho daarentegen hebben al jaren een stijgend aantal studenten. De subsidies voor de  docenten worden echter berekend op de totaliteit van het studentenaantal en met deze pot moeten dus alle docenten worden betaald. Ook de vastbenoemden die eigenlijk geen werk meer hebben omdat er niet voldoende studenten zijn in hun vakgebied.
De docenten inzetten in de afdeling sociaal agogisch werk is ook geen optie. Wat kan iemand die weeftechnieken onderwees of een bio-ingenieur doen in een menswetenschappelijke richting?
Dan worden er keuzes gemaakt. 
Zo zijn de stageperiodes teruggeschroefd om te besparen in begeleiding en supervisies.
Dit is echter voor de stageplaatsen onaanvaardbaar. De studenten hebben alle tijd nodig op een stageplaats omdat deze  toch wel veel mogen verwachten van de stagiaires eer ze in het werkveld worden losgelaten.
In dezelfde stad is nog een hogeschool met departement sociaal agogisch werk maar van de katholieke zuil.
Daar lossen ze het anders op. Daar weren ze studenten die van een  technische richting komen. "Ze zullen het toch niet halen" is dan de boodschap. Voor zover ik weet is leerlingen en studenten weigeren op die basis onwettig. Daarna wordt hen gezegd te proberen in de andere hogeschool (niet katholiek) dat het daar wel zal lukken.
Zo heeft de katholieke hogeschool twee keer gescoord. Ze kunnen hun niveau hoog houden door een leerlingestop te hanteren en er voor zorgen dat het niveau van de andere hogeschool daalt.
Moet kunnen. Voor de katholieke zuil toch. 

1 opmerking:

eric rosseel zei

juist, alle vaste jobs omzetten in tijdelijk en interim !!! iedereen op ieder moment op straat kunnen zetten, zeker !! allemaal ressentiment van die stagiaires