dinsdag 17 maart 2009

Anciaux wil 50-plussers aanzetten tot "sportelen"


Nu dacht ik even dat ‘de Morgen’ aan mijn ziekte leed. Beetje letters door elkaar haspelen en niet nalezen. Neen dus, Anciaux heeft het gevonden. Wij (en dan gaat het op voor iedereen die de vijftig is gepasseerd) moeten gaan ‘sportelen’. Gedaan met kantelen, kibbelen, ratelen spartelen, dubbelen,  en tokkelen, we gaan SPORTELEN.

 

Anciaux wil 50-plussers aanzetten tot "sportelen"

Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (sp.a) nodigt 50-plussers uit om te sportelen. Dat nieuwe begrip legt de nadruk op sporten op eigen maat, ritme, tempo en op sociaal contact. De sensibiliseringcampagne werd opgezet samen met Bloso onder het motto "Sportelen. Beweeg zoals je bent".

 

Te weinig beweging

Uit cijfers van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie blijkt dat slechts 16 procent van de 50- tot 65-jarigen voldoende beweegt om een positief effect op de gezondheid te bereiken. Meer dan de helft van de 55-tot 75-jarigen beweegt minder dan 2,5 uur per week. Slechts 11,3 procent van de 45-plussers is lid van een sportclub in Vlaanderen. Bewegen is nochtans één van de voorwaarden om gezond oud te worden, zegt Anciaux.

 

Vergrijzing

De samenleving vergrijst: 29,5 procent van de Vlaamse bevolking is ouder dan 55, in 2020 stijgt dat tot 36 procent. Daardoor worden de 50-plussers de komende jaren voor Bloso de prioritaire doelgroep.

In het kader van de campagne probeert men senioren te overtuigen fysiek actief te blijven met het oog op een hogere levenskwaliteit op latere leeftijd. "Sportelen is een andere manier van omgaan met sport: samen van het leven en van sport genieten", aldus Anciaux.

 

Nieuwe initiatieven

Naast een mediacampagne rond sportelen worden ook nieuwe initiatieven gelanceerd. Zo organiseert Bloso samen met gemeentelijke sportdiensten "sporteldagen".

Het Bloso-sportelteam test er de fysieke conditie van 50-plussers en geeft advies om de basisconditie te verbeteren of te onderhouden. Bloso organiseert ook sportelweken en -trips. Op 29 en 30 september vindt in Blankenberge de Senior Games plaats.

 

Extra geld

Anciaux wil ook dat Vlaamse sportfederaties initiatieven nemen om hun aanbod voor 50-plussers te verruimen en trekt extra geld uit voor vernieuwende projecten.

Tot nog toe kregen reeds 15 Vlaamse sportfederaties subsidies voor projecten zoals "Fit en gezond, als je Badmintont" van de Vlaamse Badminton Liga, "Blijf jong, speel pingpong" van de Vlaamse Tafeltennisliga en "Start to Run voor Senioren" van de Vlaamse Atletiekliga. (belga/edp)


 Je ziet het, we bewegen niet. Vijftigplussers hebben het talent ontwikkeld om zonder bewegen te tokkelen op hun klavier,  soep te maken  en te werken tout court. Gedaan met ons verplaatsen, geen files meer,  we doen alles ter plaatse zonder  verpinken, te ademen zelfs. En nu wil Anciaux ons dat afpakken en aan het ‘sportelen’ zetten?

Hij verlangt dan nog dat we zijn testje invullen (na het hoofd is het dus het lijf dat moet fit zijn. Maar die test neem ik niet hoor) om dan te horen dat we terug moeten bewegen? Neen dank je, nu we het onbeweeglijke talent ontwikkeld hebben gaan we niet lossen hoor. Zeker niet om te gaan ‘sportelen’. Na al die jaren training in het onbeweeglijk zijn?Dat hij zelf sportelt!!

Geen opmerkingen: