dinsdag 31 maart 2009

Vis aan de pil, papegaaien aan de Prozac en honden aan de Rilatine


Na dat verhaal van die honden die kinderen uit de eigen roedel gingen aanvallen maakte ik , dacht ik toen, wel een beetje een rare gedachtensprong. Misschien hebben die dieren ook wel psychofarmaca gekregen en zijn ze daardoor dolgedraaid.

Beetje ver gezocht misschien maar ik keek wel raar op toen ik dieren + psychofarmaca googlede. Hieronder zie je een bloemlezing:

http://www.mo.be/index.php?id=61&no_cache=0&tx_uwnews_pi2[art_id]=20455

Vissen aan de pil

BOSTON, 27 februari 2008 (IPS) - Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het stijgende gebruik van de anticonceptiepil en van antidepressiva en antibiotica steeds meer schade toebrengt aan de visbestanden wereldwijd. Onderzoekers vragen om een bijkomende fase in de zuivering van rioolwater voor het in de waterlopen of in zee terecht komt.

“Het was opvallend dat vooral vissen met een korte levensduur heel snel beïnvloed werden,” zegt Kidd. De fathead minnow, een soort die amper twee jaar oud wordt, werd erg hard getroffen. Na twee jaar was de populatie al met 99 procent verminderd. 

Ongezuiverd rioolwater

Steeds meer studies tonen aan dat alledaagse geneesmiddelen, cosmetica, pesticiden en chemicaliën niet gefilterd worden door rioleringsinstallaties maar vrij naar de oceanen, meren en rivieren stromen.

http://psychiatrie.blogse.nl/log/teksten-medicatie/een-nieuwe-markt-voor-psychofarmaca-nu-ook-al-de-dieren.html

Ook depressieve huisdieren aan de Prozac 

Ook huisdieren wordt het soms allemaal te veel. Net als de mens kunnen ze zelfmoordneigingen vertonen en doen ze aan zelfverminking. Hoe langer hoe meer krijgen die zieke beestjes antidepressiva zoals Prozac voorgeschreven.

De farma-industrie is zich van de economische voordelen bewust. Zo bracht Eli Lilly vorig jaar een antidepressivum in de vorm van een kauwgom op de Amerikaanse markt. Het 'geneesmiddel' kreeg zelfs een rundvleessmaakje mee. 

http://www.depers.nl/wetenschap/235974/Hond-ongelukkig-Geef-hem-dan-Prozac.html

Is de hond ongelukkig? Geef hem dan Prozac

De farmaceutische industrie heeft een nieuwe, veelbelovende groeimarkt ontdekt: het onaangepaste huisdier.

Psychofarmaca voor de hond die te veel blaft en voor de kat die te veel krabt. De farmaceutische industrie ziet er brood in. Véél brood. De komende jaren zullen verschillende nieuwe psychofarmaca voor huisdieren worden gelanceerd, en er zal ook voor het eerst gericht reclame voor worden gemaakt.
Honden zijn schattig en zo heerlijk aanhankelijk – totdat ze gaan grommen als er vreemden binnenkomen, het meubilair aanvreten of keihard janken wanneer ze alleen worden gelaten. Tot voor kort was er voor dergelijke gedragsproblemen slechts één passend antwoord: training. Maar de huidige hondenbezitter heeft steeds vaker geen tijd voor (of zin in) de trainingen en vraagt in toenemende mate om pillen

Novartis beet enige jaren geleden het spits af. Het bedrijf introduceerde een middel tegen verlatingsangst: Clomicalm. De werkzame stof maakt het beestje rustig en werkt angst onder-drukkend – het is dezelfde stof als in het humane antidepressivum Anafranil. Maar Novartis zal binnenkort zware concurrentie krijgen van de farmagigant Eli Lily. Die startte begin vorig jaar met een speciale divisie voor huisdieren, en bracht in datzelfde jaar Reconcile op de Amerikaanse markt, ook een middel tegen verlatingsangst. Het zal nog enige tijd duren voordat Reconcile in Europa wordt toegelaten, maar Eli Lily wil de komende jaren nog andere psychofarmaca voor dieren introduceren, die ongetwijfeld net als Reconcile gebaseerd zullen zijn op geneesmiddelen ontwikkeld voor humaan gebruik. De werkzame stof in Reconcile is namelijk niets anders dan fluoxetine, beter bekend onder de merknaam Prozac.
Eigenlijk gaat het hier om een inhaalslag: veel dierenartsen schrijven al vele jaren recepten uit voor Prozac, zonder dat deze toepassing in de bijsluiter was opgenomen (‘off label’ voorschrijven, heet dat). Het enige verschil tussen Prozac en Reconcile is dat de laatstgenoemde pillen kauwbaar zijn en naar vlees smaken – twee voordelen waar de menselijke consument van fluoxetine blijkbaar geen recht op heeft. 

http://www.vdh.nl/cmsuploads/08%20Mijn%20hond%20is%20aan%20de%20Prozac.pdf

 

Honden en katten moeten soms rustig worden gehouden met een pilletje. De oorzaak van de gedragsstoornissen ligt echter vaker aan de omgeving en het baasje dan aan het dier zelf. In de Britse media wordt gesproken over toenemend gebruik van psychofarmaca door huisdieren.


Soms is de situatie onhoudbaar en is een pil de enigeuitweg. Die moet altijd door een dierenarts worden voorgeschreven. Misbruik ligt op de loer. Zo vertelt Schilder over een dierenarts die een cliënt op zijn spreekuur kreeg met een hond die angstig was geworden na een training waarbij het dier in elkaar was getrapt. De trainer had de eigenaar aangeraden Prozac te halen. Matthijs Schilder: “Als de trainingsmethode niet deugt, moet je achteraf niet met dergelijke lapmiddelen komen. Dan ben je fout bezig.”

Ander mogelijk misbruik is van mensen met een ADHDkind thuis, die als de hond wat lastig wordt, het dier meteen maar een pilletje geven. Of mensen die voorgeschreven antidepressiva voor hun hond zelf gaan slikken.


Toen herinnerde ik me een verhaal van een paar jaar geleden waarin verteld werd dat onderzoekers in Italië het rivierwater van de Po (denk toch dat het de Po was, zou ook de Tiber kunnen geweest zijn) een behoorlijk residu van allerlei drugs gevonden hadden, ik dacht dat jet om heroïne ging maar daar kan ik ook mis in zijn.

Waar het op aan komt, we weten nu dat er substanties van drugs en medicatie in het afvalwater en misschien ook in ons drinkwater terecht komt. Met andere woorden, we zijn misschien met zijn allen aan de Prozac, Rilatine en  anticonceptiva. De mensheid is zichzelf ongeweten aan 't steriliseren!

2 opmerkingen:

myriam zei

als de dieren de menselijke pillen mogen nemen dan moet het omgekeerde ook mogen: iedereen euthanasie wanner hij/zij wil :-) (niet dat de dieren veel te willen natuurlijk maar bij hen vindt men het wel normaal)

myriam zei

voor de mensen net hetzelfde dan als voor de dieren: als de dieren de "menselijke" pillen mogen/moeten nemen, dan euthanasie voor iedereen die dat wenst (niet dat dieren dat te kiezen hebben maar bij hen vindt men dat doodgewoon)