maandag 23 april 2012

van binnen en buitenkeukens




Ik hou nogal van gelaagdheid. Vandaar dat ik deze oude foto wel heel ges laag d vind. Jammer dat je het niet groter krijgt op deze blog dan dit.

Het is een oude foto, ergens eind jaren 70, die ik nam op de koer van het huurhuis dat we toen bewoonden.
Ik weet niet of je het op dit formaat kan zien maar er zitten dus verschillende dimensies in. Je ziet de buitenkant van het huis, je ziet door het raam naar binnen, je ziet in de reflectie van het raam een stukje van mij, fotograferend, en je ziet binnen, een spiegel hangen waarin je dan weer ziet hoe de andere kant van de koer in het groen zat.

Laat ons dan even dimensie per dimensie bekijken om te tonen hoe de mentaliteit en levensstandaard veranderd is.


Hier zie je de keuken van het (huur)huis waar we toen woonden in Sint Amandsberg. Ik denk dat geen enkele eigenaar vandaag zijn huis verhuurd krijgt met een soortgelijke keuken. En hierbij dient gezegd dat we zelf al heel wat 'verbeteringen' hadden aangebracht, op eigen kosten. Waarschijnlijk ook iets dat niet snel meer zal gebeuren.
Van een geïntegreerde keuken was nog geen sprake. Tenminste niet bij 'gewone' jonge mensen. Rijkaards hadden allicht wel  reeds een 'echte' keuken. Wij namen genoegen met een gasfornuis (zelfs nog meegekomen uit Engeland), zelf in elkaar geknutselde kasten en schappen.
Achteraan zie je een muurtje dat ook door ons werd opgetrokken, met daarachter een douche door ons geïnstalleerd. Je hing een gordijn voor wanneer je een douche wilde nemen.Zelfs een badkamer was in meest rudimentaire vorm bij aanvang niet aanwezig. 
De muur rechts was door ons betegeld. Voordien had men er een houten frame tegen gewerkt waarop een soort balatum bevestigd. Het spreekt vanzelf dat bij de afbraak van die valse muur een hele zoo aan creepy crawlies tevoorschijn kwam. En neen, dat is geen gezichtsbedrog o optische fout door de camera, die muur stond zo scheef. Nog een klein detail: er was geen verwarming aanwezig en als het erg vroor dan had je een heel speciaal fenomeen. Door de dampen bij het koken gingen de tegels links 'zweten'. 's Nachts zette zich dit om in ijskegels. Mooi, maar niet echt comfortabel. Dit neemt allemaal niet weg dat er toch lekker gekookt werd.

Over naar de buitenkant van waar de eerste foto werd genomen. De koer.





 De bovenste foto toont dat het niet, zoals tegenwoordig, om 'een terras gaat met en mooie geëgaliseerde en betegelde vloer. Toen had je echt een koer. Lekker warm in tussenseizoenen want goed beschut, té heet in de zomer. Je moest wel wat passen en kijken om een tafel of stoelen een beetje stabiel te zetten maar zoals je op de tweede foto ziet, best gezellig. Natuurlijk was er nog geen spraken van een buitenmeubels.  Geen eettafel met bijpassende stoelen in meranti of teak, noch een lounge in Viro vlechtwerk, laat staan een buitenkeuken. Zoals je zag was er amper sprake van een binnenkeuken.

Het doet je toch denken. En vooral relativeren. We hadden dit niet, kenden dit zelfs niet. We hadden een samenraapsel van overschotten en gerief dat we hier en daar kregen. En toch was het gezellig, toch maakten we plezier. Mensen die het daar toen kenden zullen dit kunnen beamen.

En btw, als er iemand de man en vrouw achteraan de foto zou herkennen en weten hoe ik met hen in contact zou kunnen komen, zou ik dat ook heel graag weten. Het is dus wel een foto van ergens eind jaren 70, heel begin 80. Zoals wij allen, zullen ze er ondertussen wel een beetje op verouderd zijn.


3 opmerkingen:

djidji zei

Dit laat toch maar zien dat alles zo relatief is en hoe verwend we vandaag (materieel) zijn, en nog steeds zijn er mensen die altijd maar moeten klagen en schelden op alles wat,natuurlijk de ander, verkeerd doet

En wat dat koken betreft, dat kan ik beamen.

Anoniem zei

Ik herken de man vooraan op de foto als Tony ( hij leerde Ronny auto rijden) maar de anderen niet echt.Nostalgie om deze foto's te zien en inderdaad koken dan konden jullie als de besten!!Monique en Ronny

Ti lli zei

Klopt, dat is idd Tony. Maar ik was vergeten dat hij Ronny had leren autorijden. Ja, hij kookte niet slecht hé, voor een Brit ;-)
Maar herinner je je die fondue op een oudejaarsavond?