maandag 16 april 2012

Breivik

Vandaag is dus het proces begonnen van Anders Breivik. En naam die huiver opwekt bij elke rechtgeaarde mens. 
Twee psychiaters hebben hem aanvankelijk psychotisch verklaard, twee anderen, die weken tijd hebben gehad om een onderzoek in te stellen, spreken dit tegen, verklaren hem normaal.
Wat mij vooral tegen de borst stoot is dat , door openbaarheid van proces, wat natuurlijk  in heel veel zaken  misbruiken zou kunnen voorkomen, nu die man een wereldbreed platform geeft om zijn theorieën te verkondigen. Wat kon hij zich nog beter wensen als spreekbuis van het enige echte volk, enige juiste politieke stroming? Zelfs Obama krijgt wellicht niet zoveel persaandacht meer.

De man kan het goed uitleggen, noemt zichzelf een schrijver en ziet er ook heel gewoon uit. Zolang je niet aan de oppervlakte gaat krassen. Het feit dat hij zichzelf als redder ziet van Europa, geeft hem op zijn minst toch een megalomaan tintje. We hebben zo nog iemand gekend die dat meende te moeten doen. Maar voor hem volstond het om het Arische ras te redden. 


Breivik bekende op de eerste dag van het proces de feiten maar noemt zichzelf onschuldig. Juist ja. Het was met de beste bedoelingen dat hij die moordpartij heeft aangericht, hij wilde Europa redden van de duivel die zich vermomd als moslim. (of jood of zigeuner of homo of politiek anders (Anders?? Wat een rotnaam voor iemand die niet tegen 'anders' kan!)

Breivik zal door zijn advocaten, en daar dienen ze natuurlijk voor, vermenselijkt worden. Misschien zal zijn ongelukkige jeugd wel beschreven worden. Of hoe hij gepest werd in de middelbare school, hoe hij daardoor een eenzaat is geworden. Ik weet natuurlijk niet of deze zaken aan bod zullen komen maar  er moet en zal iets 'verzachtends, menselijk' aangehaald worden. En dat is nu net het pijnlijke, hij zal, voor mensen die hoe dan ook een extreem rechts gedachtengoed aanhangen, op deze wijze pas echt een held worden. Als hij nu al brieven kijgt van aanhangers die hem allerlei dingen schenken en hem geluk wensen met zijn proces, wat wordt dat dan daarna?

1 opmerking:

djidji zei

En die is waarschijnlijk ook begonnen met te schelden op die "bruine luie profiteurs"...