zaterdag 7 april 2012

waar je energie NIET naartoe moet?

Gisteren las je in verschillende kranten dat minister van de Lanotte (jawel, een MINISTER) het volk wilde aanzetten tot burgerlijke ongehoorzaamheid, energiefactuur betwisten. 
Zou het zijn omdat hij écht begaan is met onze portemonnaie? Of is het omdat hij écht tegen de enrgieleveranciers in wil gaan? Of omdat hij voorzitter is of was van Electrawind (een kleine groene energieleverancier) ? Of omdat hij zin heeft in een robbertje vechten met de 'groten'? 
Of omdat dit al twee dagen de pers haalt en het bijna weer verkiezingen zijn?
Misschien lelijk van mij om zo achterdochtig te zijn.( Ik heb trouwens niks tegen de Lanotte . Als top polticus had/heeft hij trouwens weinig betaalde mandaten en heeft hij iig het voorzitterschap van zijn eigen bedrijf JVL comm V laten  laten vallen tijdens de laatste regeringsvorming. Zie de volgende link,  van 'de moniteur' 2009 ,http://www.ejustice.just.fgov.be/mopdf/2009/08/14_1.pdf )


Het wordt hoe dan ook een flink robbertje vechten. Zelfs de alternatieve online krant Apache beweert dat Electrabel en Luminus (vandaag las ik dat ook Eneco zijn prijzen had verhoogt maar dit toch heeft laten vallen) niet onwettig gehandeld hebben. Nochtans zijn zij zeker niet het vriendje van reuzen Electrabel en Luminus maar voeren eerder een David-Goliath gevecht tegen meerdere gevestigde waarden.


Vandaag wordt aangekondigd dat de energieleveranciers via hun federatie Febeg stelling aan het innemen zijn om de maatregelen die de regering heeft beloofd om de energiefactuur menselijker te maken te counteren.
Waar is de federatie van energiegebruikers? Wie neemt het op voor de mensen die, door slechtgeïsoleerde huurhuizen kou lijden en toch nog onmenselijke facturen betalen?


Hoe dan ook, dit is een nieuwtje, de politiek tegen multinationals. Is dit verkiezingskoorts of een eerste heuse echte 'politiek', zijnde het opnemen voor de bevolking die je het mandaat daarvoor heeft gegeven?
Of ben ik nu toch weer een beetje naïef?

Geen opmerkingen: