maandag 22 december 2008

Weer geen scheiding voor 8-jarige Saoedische

Een rechter in de Saoedische stad Aneisa heeft voor de tweede maal geweigerd gevolg te geven aan de scheidingsaanvraag van een achtjarig meisje. Het meisje was door haar vader ten huwelijk geschonken aan een man die 50 jaar ouder is dan het schoolkind.

Compromis

Volgens justitiekringen weigerde de man op de tweede procesdag het kind, dat hij als zijn rechtmatige echtgenote beschouwt, prijs te geven. De rechter beval hem en de moeder van het kind, die in naam van haar dochter een klacht had ingediend, een compromisoplossing te vinden. Het proces zal begin februari voortgezet worden. Het meisje zal zolang bij haar moeder wonen.

Schuldenregeling

De moeder had de vader van haar dochter al voor het huwelijk van het kind verlaten. De vader had het meisje volgens de regels verkocht. De echtgenoot schold de vader als tegenprestatie voor het huwelijk een schuld van omgerekend 5.400 euro kwijt. Al tijdens de eerste rechtszitting in augustus had hij geweigerd in te stemmen met de scheiding. Hij wil dat het kind, waarmee hij "het huwelijk nog niet heeft voltrokken", naar hem komt. (belga/bf)

20/12/08 16u56 De Morgen

Een eerste gedachtengang na het lezen van dit artikel zal wel deze zijn die bij de meeste mensen eerst opkomt. Hoe is dit mogelijk! Schande!
Maar ik heb ondertussen geleerd (en ik heb een goeie leermeester) dat je zaken ook eens vanuit een andere hoek moet bekijken.
Om te beginnen gaat het hier over een Saoedisch meisje, een kind uit een cultuur waar het normaal is dat meisjes uitgehuwelijkt worden, vaak met een veel oudere man.
Als je in een wereld woont waar jouw situatie als heel gewoon wordt gezien, ga je het zelf ook 'gang van zaken' vinden en berust je gemakkelijker. Het is maar als je bij anderen ziet dat jouw situatie niet zo normaal is, dat je ze eventueel erg gaat vinden. Dit heb ik bijvoorbeeld ook al gehoord bij verschillende incestslachtoffers. Als ze opgroeiden en misbruikt werden was het wel erg maar ja, zo is het leven. Niet altijd leuk. Maar pas als ze horen dat die situatie toch niet zo normaal is wordt het pas echt erg. (Dit zeker niet om incestplegers goed te praten hé, no way)
Zo misschien ook bij dit Saoedisch meisje.
De situatie van de vader:
Hij heeft blijkbaar een hoop schulden . 5400 euro. En die man woont dus niet in Herzele hé. Zijn dochter woonde blijkbaar voor het 'gearrangeerd huwelijk' bij hem. Misschien had die man wel geen nagel meer om aan zijn gat te krabben. Zouden ze honger lijden. En de schuldeiser is rijk. Zeer rijk (veronderstel ik dan toch). Daar zou zijn dochter niet omkomen van honger. En misschien leeft de schuldeiser niet lang meer en erft zijn dochter een fortuin. (by the way, dat gebeurde in onze contreien toch ook regelmatig, in een niet zo ver verleden?)

Maar kom, veel veronderstellingen. Waar het ook om gaat is een rijke man zonder vrouw (of vind dat hij er nog één kan gebruiken) en een arme man met dochter. Grote verschillen in rijkdom, grote verschillen in macht. En de zwakste schakel is de dupe. Het meisje. Laat ons hopen dat de rijke man impotent is want ik vrees dat de rechter niet naar de mama zal luisteren.

Geen opmerkingen: