vrijdag 5 december 2008

Steeds meer fraude met SIS-kaarten



BRUSSEL - Ziekenhuizen en apothekers zien steeds meer dat SIS-kaarten worden doorgegeven of dat misbruik wordt gemaakt van gestolen of verloren kaarten. Vooral illegalen en minderbedeelden proberen zo de ziekteverzekering op te lichten, schrijft Gazet van Antwerpen. Een arts van het Jan Palfijnziekenhuis in Gent betrapte onlangs een vrouw op het gebruik van de SIS-kaart van iemand anders. De vrouw was zwanger, maar de gegevens op de SIS-kaartvertelden de dokter dat de baarmoeder van de kaarthoudster twee jaar geleden was weggehaald.

Zulke verhalen zijn in veel ziekenhuizen geen uitzondering meer. SIS-kaarten worden steeds vaker gebruikt door mensen die niet gedekt zijn door de ziekteverzekering. Ofwel maken ze gebruik van gestolen of verloren pasjes, ofwel geven ze ze door.

Volgens het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering Riziv worden jaarlijks zowat 300.000 SIS-kaarten geschrapt na melding van de eigenaar dat zijn exemplaar gestolen is, of verloren geraakt.

In 2011 verdwijnt de SIS-kaart. Dan komen de gegevens op de elektronische identiteitskaart.

ivb

Als in 2011 de SIS-gegevens op de identiteitskaarten zullen staan zal het onmogelijk geworden zijn voor de mensen die zich moeten behelpen met het 'lenen' van iemand anders zijn SISgegevens om een betaalbare medische verzorging te krijgen. Ik dacht dat medische hulp een mensenrecht was?
Aan dit soort sjoemelen zal het RIZIV niet bankroet gaan, daar zijn andere toeren van andere mensen voor nodig denk ik.

1 opmerking:

Anoniem zei

het is ook een omslachtig systeem met die strookjes etc. En de ziekenhuizen moeten niet klagen , siskaart met indentiteitskaart vragen.