donderdag 4 december 2008


Volgens de Standaard online van 4 december

Er wordt weer meer gerookt


BRUSSEL - Voor het eerst in zes jaar is het percentage dagelijkse rokers in ons land toegenomen, van 27 pct in 2007 naar 30 pct in 2008. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos in opdracht van de Stichting tegen Kanker.
'De stijging van het aantal rokers is geen toeval', zegt De Stichting tegen Kanker. 'De ervaring van de laatste 30 jaar heeft ons geleerd dat zonder nieuwe impulsen het roken weer toeneemt. In 2008 is er geen belastingverhoging op tabaksproducten doorgevoerd en bleef het volledige rookverbod in cafés uit.'

Ons land telt in 2008 ongeveer 5,86 miljoen mensen die nooit gerookt hebben (48 pct van de bevolking), 2,84 miljoen rokers (30 pct) en 1,63 miljoen ex-rokers (19 pct). 3 pct van de bevolking rookt af en toe.

De Stichting tegen Kanker pleit voor een uitbreiding van het aantal vermeldingen van de Tabak Stop Lijn op verpakkingen. Nu staat de oproep 'Zoek hulp om te stoppen met roken: 0800 111 00' op slechts 7 procent van alle tabaksproducten.

47 pct van de rokers blijkt niet te weten dat er zoiets als een Tabak Stop Lijn bestaat.

dsl



Als ex roker heb ik hier een paar bedenkingen bij.
Het is absoluut niet omdat er gelijk welke waarschuwingen of prentjes of aanbevelingen op een pakje sigaretten of tabak staan dat iemand al dan niet zal stoppen met roken.
Het is niet omdat er anti-rook campagnes gevoerd worden dat mensen gaan stoppen met roken of dat bij het uitblijven van die acties mensen meer gaan roken. Maar rokers gaan wel meer roken onder stress en dit zijn misschien toch wel stressvolle tijden voor sommigen?
Het zijn niet de plakkers, kauwgummen, laserbehandelingen, pillen en andere dure therapiëen die gaan helpen met stoppen (ze helpen alleen je portemonnaie dunner maken).

Je stopt maar om één reden: een motivatie waarvan je denkt dat ze de moeite is of wanneer je zelf vindt geen keuze te hebben. En hou je geld dan maar in je zak, het kan dan ook zonder hulpmiddelen, zonder 'tabak stop lijnen'. Weer al geld dat de overheid uitspaart en kan uitgeven aan nuttige zaken.


Geen opmerkingen: