maandag 2 februari 2009

Extremisten!!!


We zijn zo bang van extremistisch moslims! Ze dragen immers hoofddoeken en slachten schapen. Ze willen de wereld veroveren en kennen geen grenzen. Of bang van politieke extremisten van links of van rechts.
Maar wat dan te denken van personen die het hele holocaust gebeuren durven ontkennen? Het is niet gebeurd, er zijn geen miljoenen joden afgeslacht? De joden werden maar naar de gaskamers gestuurd om gedesinfecteerd te worden. Mensen die zo iets zeggen zijn toch ook wel lichtjes gevaarlijk? Mensen die vinden dat de man wel degelijk boven de vrouw staat. Neen, het gaat hier nietom moslims maar om katholieken.De PiusX beweging. Extremisten uiteraard. Zoals je kan lezen in het artikel hier onder.

En dan is er nog een tweede artikel. Over een andere godsdienst, ik geef toe, ook in extreme vorm.. Zij vinden dat nieuwkomers in dit land die hun religie aanhangen geen inburgering moeten doen. Want deze cursus gaat in tegen een aantal van hun opvattingen en waarden zoals over abortus, adoptie en homoseksualiteit. Ze willen dat die inburgeringcursussen aangepast worden aan hun religie. Maar ik dacht nu net dat die cursussen er waren om de mensen een beetje in te burgeren in ons land?

Godsdiensten, religies, zelfs georganiseerde vrijzinnigen, elks heeft zijn extremisten.. En ik heb de indruk dat ze hoe langer hoe onverdraagzamer, hoe rechtser worden. Moeten we dan alléén op onze hoede zijn voor moslimextremisten?




‘Pius X’ verafschuwt de modernisering


ACHTERGROND, Van onze correspondent Eric Arends
gepubliceerd op 01 februari 2009 23:38, bijgewerkt op 2 februari 2009 08:27

ROME - Oerconservatief, naar binnen gekeerd en onlosmakelijk verbonden met kerktradities die de meeste katholieken achter zich hebben gelaten: de priesterbroederschap Sint Pius X is geen toonbeeld van verlichting. Bisschop Richard Williamson, de door paus Benedictus XVI gerehabiliteerde holocaustontkenner, vertegenwoordigt een religieus gezelschap dat modernisering verafschuwt.

De Engelse bisschop Williamson verkondigde geen officieel standpunt van de broederschap met zijn uitspraak dat er in de Tweede Wereldoorlog geen gaskamers hebben bestaan en er geen genocide is gepleegd op zes miljoen Joden. Maar de priestercongregatie, genoemd naar de traditionalistische paus Pius X (1835-1914), grossiert in onalledaagse opvattingen.

Afgelopen donderdag nog memoreerde de kloosteroverste van de broederschap in Rimini hoe de broeders in 2006 ‘aanstoot’ hebben genomen aan ‘het gebed dat Benedictus XVI in Istanbul heeft uitgesproken’. Dergelijke gestes ter bevordering van de interreligieuze dialoog zouden ‘valse religies’ als de islam en het hindoeïsme maar gelijk stellen aan het ‘ware, rooms-katholieke geloof’.

Gelijkheid tussen man en vrouw is voor de priestercongregatie evenmin mogelijk. Een aan de broederschap gelieerde school in het Amerikaanse Kansas deed vorig jaar niet mee aan een basketbalwedstrijd die zou worden geleid door een vrouwelijke scheidsrechter. Officieel omdat jongens ‘mannelijke rolmodellen’ nodig hebben. Officieus omdat een vrouw in de Pius-optiek geen zeggenschap over een man mag hebben.

Onvrede over de moderne uitgangspunten uit het tweede Vaticaanse concilie leidde in 1970 tot de oprichting van de priesterbroederschap. Initiatiefnemer was de Franse bisschop Lefebvre, die het concilie omschreef als een ‘compromis met de ideeën van de moderne mens’. De ‘Lefebvristen’ vinden onder meer dat een mis altijd in het Latijn moet worden gehouden, inclusief verwijzingen naar ‘het dwalende’ Joodse volk.

Verdenkingen van racisme en antisemitisme binnen de gemeenschap bestaan al langer. Lefebvre werd een jaar voor zijn dood in 1991 veroordeeld tot een boete omdat hij in een discussie over islamitische migranten had gewaarschuwd dat ‘jullie vrouwen, jullie dochters, jullie kinderen zullen worden gekidnapt en meegesleept naar plekken zoals die bestaan in Casablanca’.

Eind vorige week zei de voorman van de Pius-congregatie over de gaskamers dat zij ‘in elk geval hebben bestaan om te desinfecteren’. Hij durfde niet met zekerheid te zeggen ‘of ze doden hebben veroorzaakt of niet, want ik heb me niet in de kwestie verdiept’.




DE CHASSIDIM WEIGEREN INBURGERINGSCURSUS


Ultraorthodoxe joden weigeren inburgeringscursussen te volgen

Rabbijnen hebben problemen met lessen over abortus, adoptie, homoseksualiteit en met lesgeefsters
ANTWERPEN - De chassidim, de ultraorthodoxe joden, vragen dat de verplichte inburgeringscursussen voor nieuwkomers worden aangepast. Voorlopig volgen zij de lessen niet. Volgens het kabinet van minister Keulen is er geen sprake van aanpassingen.
Volgens enkele rabbijnen zijn de cursussen Maatschappelijke Oriëntatie, die alle nieuwkomers uit landen buiten de Europese Unie moeten volgen, in strijd met de thora. Vooral ethische kwesties als het homohuwelijk en abortus liggen moeilijk. Ultraorthodoxe nieuwkomers, voornamelijk uit Israël, hebben het daar soms moeilijk mee. 'Het is een wat wereldvreemde groep gelovigen, die zich afschermt van de buitenwereld', vertelt Terry Davids, algemeen directeur van het maandblad Joods Actueel. 'Ze hebben bijvoorbeeld geen radio of tv.''Bovendien werden die lessen tot voor kort gegeven door een joodse leerkracht', zegt Davids, 'maar hij zou zijn vervangen omdat hij zijn keppel op vraag van de overheid niet wilde afzetten. Nu zouden er ook vrouwelijke lesgevers zijn. Ook daarover vallen de rabbijnen, net als over het feit dat vrouwen en mannen de lessen samen volgen.''Om die mensen toch naar de inburgeringslessen te krijgen, heeft de joodse gemeenschap de overheid gevraagd of de lessen niet wat voorzichtiger gebracht zouden kunnen worden', zegt Davids. 'Want het is absoluut niet de bedoeling van de chassidim om de wet te overtreden. De joodse wet schrijft voor dat je de regels van het land waar je woont moet volgen en dat is hier niet anders.'In een brief aan hun gelovigen hebben de chassidische rabbijnen hen gevraagd voorlopig niet naar de lessen te gaan, zolang daarover onderhandeld wordt. Volgens schepen Monica De Coninck (SP.A) is het probleem al langer bekend, maar werd er tot vandaag geen vooruitgang geboekt. Ondertussen is de Vlaamse overheid niet van plan toe te geven. 'De lessen worden niet aangepast', zegt Peter Dejaegher, woordvoerder van de Vlaamse minister van Inburgering, Marino Keulen (Open VLD), fors. 'We kunnen de lessen niet aanpassen aan de achtergrond, religie of gebruiken van al wie naar hier komt.' 'De inburgeringscursussen gelden voor iedereen, zegt Dejaegher. 'Daar stappen we niet van af.''Wie de lessen weigert te volgen, riskeert een boete van 50 euro', zegt Dejaegher. 'Voor wie volhardt, kan dat bedrag nog oplopen tot 5.000 euro. Bovendien blijft de verplichting bestaan om de lessen te volgen. Met andere woorden, je kan de inburgeringsplicht niet 'afkopen' met een boete.'De chassidische gemeenschap is een grote minderheid binnen de hele joodse gemeenschap in Antwerpen. Er wonen een paar duizend chassidim in de Scheldestad, maar door hun strenge kledingvoorschriften -lange zwarte jassen, zwarte hoeden, witte gebedskleden of talles, en pijpenkrullen- vallen ze erg op in het straatbeeld. De meeste chassidische nieuwkomers komen uit Israël of de Verenigde Staten.

2 opmerkingen:

eric rosseel zei

Het is wel zo dat Zyklon B in eerste versie een desinfecterend middel was. Met de chemische industrie en sinds de uitvinding van Padsteurs' bacil werd gans Duistland leterlijk gedesinfecteerd door Bayer en Co. De benaming luis voor joden en communisten komt daarvandaan.

Men leze bv. Deel III van Peter Sloterdijk trilogie Sferen, genaamd "Schuim". Nu is het 3de deel eindelijk ook in het Nederlands vertaald geloof ik. Schuim gaat over schuim maar ook over oorlogsgassen, klimaatregeling etc

eric rosseel zei

Het is wel zo dat Zyklon B in eerste versie een desinfecterend middel was. Met de chemische industrie en sinds de uitvinding van Padsteurs' bacil werd gans Duistland leterlijk gedesinfecteerd door Bayer en Co. De benaming luis voor joden en communisten komt daarvandaan.

Men leze bv. Deel III van Peter Sloterdijk trilogie Sferen, genaamd "Schuim". Nu is het 3de deel eindelijk ook in het Nederlands vertaald geloof ik. Schuim gaat over schuim maar ook over oorlogsgassen, klimaatregeling etc