dinsdag 17 februari 2009

Antwerpen, Limburg, Nationaal, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant/Brussel, West-Vlaanderen

MAAK DE CONSUMENT NIET VOGELVRIJ

13-02-2009Pag. 69

Page PDF Pagina

Als volgende week het wetsontwerp over het betalingsbevel wordt goedgekeurd, geraken schuldeisers gemakkelijker aan hun geld. Op zich een goede zaak, zegt BERT D'HONDT , maar de regeling is grof geschut voor grote wanbetalers en ongeschikt voor de zwakke consument.

Wie een factuur vergeet, kan zonder enige verwittiging vervolgd worden

Betalingsachterstanden zijn voor heel wat KMO's en zelfstandigen een probleem en leiden soms zelfs tot faillissementen. Het wetsontwerp over het betalingsbevel, dat volgende week in de Kamer wordt besproken, wil daar iets aan doen door 'onbetwiste schuldvorderingen' eenvoudiger, makkelijker en sneller te regelen.

Op zich een goede zaak, maar het voorstel dat nu op tafel ligt, gaat te kort door de bocht. Het geldt immers zowel voor handelaars met een betalingsachterstand als voor consumenten. En vooral onder de zwakkere consumenten riskeert de nieuwe regeling slachtoffers te maken.

De regeling bestaat uit een eenzijdig verzoekschrift, op basis van een standaardformulier, dat de schuldeiser indient bij de rechtbank. Dit formulier moet niet door een advocaat ondertekend zijn en hoeft geen schuldbekentenis van de schuldenaar te bevatten. Deze laatste hoeft zelfs niet verwittigd te worden, een aanmaning sturen moet ook al niet.

Als je geen officieel verzet aantekent binnen de 30 dagen, krijgt het bevel een 'uitvoerbare titel', wat zoveel betekent als de verplichting tot betaling en schuldbekentenis.

Er zijn verregaande gevolgen zeker voor de sociaal minder weerbare groepen. Daarnaast lacht deze procedure met fundamentele rechtsregels en met de inspanningen van organisaties, Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW's), OCMW's en regeringen voor schuldbemiddeling. Het is verbazingwekkend dat men er überhaupt aan denkt om deze regeling in te voeren.

Het recht op wederwoord wordt met de voeten getreden: het betalingsbevel komt er zonder dat er ook maar enige mogelijkheid is tot repliek van de schuldenaar. Hij weet zelfs van niets. In praktijk kan je door één onbetaalde rekening die tussen de reclame is blijven steken, een betalingsbevel in je bus krijgen. Een bevel dat gebaseerd is op stukken voorgelegd door de schuldeiser. Als de schuldenaar geen verzet aantekent, bekent hij automatisch schuld.

Nochtans zijn de redenen om niet te reageren vaak heel divers: radeloosheid, gebrek aan administratieve en juridische kennis, Consumenten kunnen zich namelijk veel minder goed verdedigen dan een groot bedrijf bij wie ze een rekening hebben openstaan.

Je moet ook zelf uitzoeken of de aangerekende bedragen, verwijlinteresten en administratieve kosten terecht zijn en binnen de wetgeving vallen. Kun je dat niet, dan moet je deze na 30 dagen betalen, zelfs al zouden ze onwettig zijn! De rechter moet enkel kijken of de schuldeis en de bedragen gegrond 'lijken'. Beroep is niet meer mogelijk.

Schulden zijn bij een zeer grote groep een probleem. Veel mensen met schulden komen uit een armoedesituatie, anderen worden door hun schulden in de armoede gedreven. Gelukkig maar dat er op het terrein diensten en organisaties actief zijn, die zo goed en zo kwaad mogelijk trachten mensen te helpen.Schuldbemiddeling is een sector waarin al stevig geïnvesteerd is. De OCMW's en CAW's worden dagelijks met schrijnende gevallen geconfronteerd. Vanuit de verenigingen van mensen in armoede worden schulden steeds beschreven als de zwaarste last om dragen. De deurwaarder aan je deur krijgen is voor deze mensen een nachtmerrie. Met het huidige wetsvoorstel worden al deze diensten in de kou gezet. Een heel bevoegdheidsdomein van de gemeenschappen en de gemeentes wordt alle slagkracht ontnomen door een federaal wetsvoorstel.

Wij vragen het ons oprecht af waarom dit wetsontwerp is ingediend. Het wegwerken van de gerechtelijke achterstand is zeker niet het doel. Als je de deur openzet voor massale claims tegen consumenten, dan mag je procedure nog eenvoudig zijn, de hoeveelheid procedures zal extra werk genoeg opleveren.

De wet komt er na een Europese vraag. Maar Europa vraagt enkel om de grensoverschrijdende transacties te regelen. Als België de wet wil uitbreiden om de betalingsachterstand bij kmo's aan te pakken, kijken ze beter naar de grote wanbetalers: andere bedrijven en de overheid. Er is geen noodzaak om de binnenlandse consumententransacties mee op te nemen in deze wet.

Wij pleiten niet voor een status-quo, wel voor degelijke wetgeving. Indien je de bestaande procedure wil aanpassen, wat voor ons niet uitgesloten is, doe het dan goed en doordacht. De federale overheid moet daar minstens voor overleggen met de sector die bezig is met schulden en schuldbemiddeling, met consumentenorganisaties, deurwaarders, vertegenwoordigers van steden en gemeenten, deelstaatregeringen en armoedebestrijdingorganisaties. Het goedkeuren van het huidige voorstel zou niet enkel asociaal zijn maar ook een fundamenteel teken van ondoordacht, slecht bestuur.

Bert D'hondt is medewerker politiek beleid bij Welzijnszorg.

Deze tekst wordt mee ondertekend door:

ACW, Verbruikersateljee (Beweging voor de kleine consument) en Vlaams Centrum Schuldbemiddeling (steunpunt voor diensten schuldbemiddeling vanOCMW en CAW).


Heel veel mensen hebben dit artikel waarschijnlijk niet gelezen. Ik zou het ook niet gelezen hebben moesten ze het me niet doorgemaild hebben. Toch kan het wetsvoorstel, dat dus deze week zal gestemd worden, zware gevolgen hebben. Voor iedereen die wel eens vergeetachtig, slordig of chaotisch is (ik dus ook) maar vooral voor de zwakkeren, de armen zou  het rampzalig zijn.

Het betekent dat, als de schuldeiser wil, bij niet betaling van een factuur onmiddellijk een betalingsbevel kan uitgevaardigd worden. Je ziet het al komen, goed voor grote bedrijven, nefast voor mensen die nu al in de financiële problemen zitten, meestal de sociaal zwakkeren. En ik die dacht dat de sterken de zwakkeren moesten in bescherming nemen maar blijkbaar geldt niet alleen bij de dieren de wet van de jungle. Als dit wetsvoorstel er door komt, gaan er gouden tijden uitbreken voor deurwaarders en inboedelopkopers. Allen naar de herscholing dus. Dat is het wat men bedoelt met levenslang leren!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

We gaan met supersnelheid naar een klimaat van rijk en arm. Ik vrees dat de "middenklasse" zal verdwijnen en ik beklaag de kinderen van mijn kinderen want de toekomst ziet er niet echt roze uit.

Anoniem zei

straffe kost, je mag artikel ook op website uilekot posten als je wil