donderdag 8 januari 2009

Toch weer Gaza

VN-konvooi beschoten in Gaza: twee hulpverleners dood

08/01/2009 15:30

In de Gazastrook hebben Israëlische soldaten donderdagmiddag, tijdens de vuurpauze, een konvooi van de VN-organisatie voor Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) beschoten. Twee hulpverleners zijn daarbij gedood. UNRWA schort onmiddellijk alle activiteiten op.

Eén hulpverlener, een chauffeur, stierf ter plekke. De andere bezweek niet veel later aan zijn verwondingen, zo is bevestigd door UNRWA-woordvoerder Adnan Abu Hasna in Gaza. Het gaat niet om rechtstreekse, maar contractmedewerkers die door de hulporganisatie waren geëngageerd.

De aanval gebeurde in de omgeving van de grensovergang Erez, tegen het einde van de drie uur durende vuurpauze die door het Israëlische leger was ingelast om humanitaire transporten door te laten.

De vrachtwagen was gekenmerkt met VN-vlaggen en de hulpverleners droegen een VN-jasje, aldus Hasna. Het konvooi had de toestemming van het Israëlisch leger.

Het Israëlisch leger wil voorlopig geen commentaar kwijt over het incident. De stopzetting van alle activiteiten van UNRWA verhoogt volgens waarnemers de druk om snel tot een wapenstilstand te komen.

Belga


Maar dan vooral om dat ik enkele bedenkingen heb. Twee hulpverleners... Waarom zijn die veel meer waard dan andere mensen? Zouden er onder de Palestijnen die gevallen zijn geen hulpverleners zitten denk je? Waarschijnlijk zijn daar toch ook dokters, verplegers, psychologen, rodekruismedewerkers, onderwijzers, in het kort, mensen uit de non-profit omgekomen? Zijn die minder waard omdat ze Palestijn zijn en geen buitenlander? En dan nog, zijn mensen uit de non-profit meer waard dan een fabrieksarbeider?
Dit is een beetje zoals de zaak Joe Van Holsbeek met al dat medialawaai . Niet dat moord niet erg is. Maar er worden meer moorden gepleegd. Ook 'zinloos geweld' (hoe belachelijk kan een term nog zijn?) maar dan gaat het om 'gewone' mensen of leefloontrekkers. Daar worden geen marsen om georganiseerd, geen medialawaai, ten hoogste ruis.
Maar ja, gelukkig zijn alle mensen gelijk. In de grond.

En dan het laatste zinnetje heb ik toch wel twee keer moeten lezen:

"...De stopzetting van alle activiteiten van UNRWA verhoogt volgens waarnemers de druk om snel tot een wapenstilstand te komen..."

Ja, waarom zijn ze dan in den beginne al hulp gaan geven? Nu we weten hoe je druk zet zal het wel vlug stoppen zeker?

1 opmerking:

eric rosseel zei

Een heel "logische" conclusie (je slotzin). Hiervoor is geen ezelsbruggetje nodig.