donderdag 22 januari 2009

luchtkussen

Ik heb het dan wel niet over springkastelen, die dingen die je tegenwoordig kan huren voor het verjaardagsfeestje van je kleuter. Die dingen in felle kleuren die een tiental jaren geleden gereserveerd waren voor grote evenementen, plaats waar kinderen hun schoenen uitdeden en de volwassenen een paar uur gerust lieten.

Ik heb het ook niet over die enveloppen of verpakkingsmateriaal met luchtkussentjes waaraan de meeste mensen niet kunnen weerstaan om ze uit te drukken, een beetje zoals puistjes.

Ik heb het over de gewoonte van mensen, en dan vooral vrouwen van de ‘hogere’ klasse, om elkaar een zoen te geven in het luchtledige. Er worden daarbij een soort ‘smak’ geluiden gemaakt. Iets dat een beetje klinkt als: ‘muweuh, muwheu, muweuh.’

In Ronse gaan ze een stukje verder en wordt het : ‘muweuh, muwheu, muweuh, muweuh.’. Erg vervelend als je niet van op de hoogte bent van die vierde ‘kus’.

Nog erger als iemand, zoals ik daarstraks zag, alle geplogendheden aan haar laars lapt en slechts één zoen geeft. Die tweede zoen van de andere partij komt dan in het pure luchtledige terecht. Ik weet niet of er nog mensen zijn buiten mezelf die dit gezien hebben maar dat was gênant. Heel gênant. Dat kan je dus overkomen bij nieuwjaarsrecepties. Eén manier om dat te vermijden. Geen zoenen geven. Handen volstaan ook wel zeker? Natuurlijk kan ook een hand in het luchtledige blijven plakken. Ook genant. Geen recepties dan. Maar dan mis je uit in de lekkere hapjes en de champagne/schuimwijn/cava… Iemand een oplossing?

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik vind dat een groet uit het hart moet komen en niet uit "ritueel" of "gewoonte". Wat het dan ook moge zijn, handen, kussen...
Hoeveel mensen geven openlijk een hand en zouden achter je rug...
Laat dat dan gewoon achterwege, er al genoeg hypochrisie op deze aarbol. Ook is het een trend van altijd "meer" te doen, dat meestal vanuit de stedelijke gebieden overkomt en uitdeind naar "den buiten". Vroeger was het, in 't beste geval, dat je een hand gaf, gewoon zonder meer. Dan kwam er al eens een kusje bij.Later was het al normaal dat de vrouwen een kus kregen, tegenwoordig is het zelfs "in" dat de mannen elkaar beginnen te kussen. Wat is het volgende.... Trouwens in deze periode van griep kunnen we best zo weinig mogelijk fysiek contact onderhouden en dit beperken tot de personen die we "echt" graag zien.