zaterdag 24 januari 2009

Niets grappigs aan 'the Joker'

Een monster, niks menselijks, een onmens, een gevaarlijke gek... Dat zijn de benamingen waar de man uit Dendermonde, die gisteren een bloedbad veroorzaakte in de kindercreche, mee wordt benoemd.
De Engelse pers gaf hem de naam: "the Joker" naar het karakter uit de film 'the Dark Knight van Christopher Nolan, vanwege de manier waarop de man van Dendermonde was geschminkt.
Een stukje uit een recensie die ik vond op internet van deze film:



The Joker staat als schurk op eenzame
hoogte. Hij is een een moordlustige maniak die geen
regels kent. Zijn doel is het creëren van chaos. The Joker is een terrorist zonder ideologie, een nihilist die het gemunt heeft op het laagje beschaving waarmee de mens zijn angst bedekt.


Blijkt nu ook nog dat de precies gisteren de eerste verjaardag was van het overlijden van de acteur Heath Ledger die "the Joker" vertolkte in de film.

Wat hebben we hier dan? Een psychiatrisch patient, waarschijnlijk een door de band niet onvriendelijke man die het niet zo slecht schijnt te doen, die zich staande houdt en in ieder geval niet als gevaarlijk voor zichzelf of zijn omgeving wordt beschouwd. Anders zou hij al lang gecolloceerd zijn. Hij was immers ambulant in behandeling en niet gekend bij de politie.

Wat bezielde die man (als je al van man kan spreken, hij is nog maar net twintig) ? De kans is groot dat hij in een psychotisch waan of zo zichzelf als de Joker zag. Of het werk van de Joker wilde afmaken.

Onze 'grote expert', de man die boeken schrijft over 'massamoordenaars' heeft het al lang voorspeld in zijn boek zegt hij. Er zullen ook hier massamoordenaars (zijn woorden) op komen dagen die belust zijn op wraak. Wraak? Op baby's??? Hij was dan verder ook atypisch want de man droeg een kogelvrij vest en volgens onze expert beneemt een typisch masamoordenaar zichzelf na zijn acties van het leven. Ik denk dat hij bij de Joker mis zit van in het begin. Maar ja, hij heeft ondertussen zijn gezicht nog eens op tv kunnen laten zien en zijn boek promoten.

Laat ons nu hopen dat de man van Dendermonde nu net niet bekomt wat het filmpersonage oogde te bekomen namelijk het dun laagje beschaving waarmee onze samenleving zijn angst verbergt weg te nemen.
Want die angst is er en wordt door deze zaak alsmaar duidelijker. Zo heeft men het al over beveiliging van de kindercrèches. En zullen psychiatrische patiënten weer met een groter argwaan bekeken worden, nog sneller gecolloceerd.

Allemaal heel bergijpelijk want deze zaak is afgrijselijk en zou nooit mogen gebeurd zijn.
Maar misschien is het toch ook een moment om naar onze eigen samenleving te kijken en in ons eigen hart. Het is immers onze samenleving die die man heeft grootgebracht, niet een andere.


Geen opmerkingen: