donderdag 21 mei 2009

wapengekletter?


Ik ben opgegroeid in een klimaat van koude oorlog tussen de VS en het toenmalige Oostblok, waar nucleaire bommen het grootste gevaar leken. Natuurlijk zijn die bommen gevaarlijk en heeft het toch wel een lichte sluier van ongerustheid gelegd op mijn onbekommerde jeugd. Ergens in mijn achterhoofd voelde ik de dreiging.
Toen hadden de Verenigde Staten, net als de toenmalige USSR deze nucleaire wapens, en hadden beide landen de mogelijkheid om de hele wereld in een vingerknip de vernietigen.

Nu roept CNN heel luid dat Iran raketten heeft die een bereik hebben tot een deel van Europa, namelijk tot in Athene, Moskou en het zuiden van Italië. Nieuws dat toch wel even doet slikken. 

Maar dan  verder denken. Is dit wel echt zo? Is dit niet weer een manier om Europa op te hitsen en aan hun kant te krijgen in hun 'war on terror'? Er is zo al eens een oorlog geweest omdat een land massavernietigingswapens zou gehad hebben  die nooit gevonden zijn.

Verder is er natuurlijk ook het gegeven dat wapens zonder er een mannetje achter om ze te bedienen totaal ongevaarlijk zijn en hangt het dus van de mannetjes af of wapens een dreiging zijn of niet. En laat ons nu even goed naar de mannetjes kijken die ons nu verwittigen. Zijn die wel zo onschuldig? Wie spreekt de dreigendste taal? Is er iets veranderd met de komst van Obama?

Hoe zit het bijvoorbeeld met zijn belofte om Guantanomo te sluiten? 
Geen geld om dat boeltje toe te doen is nu de boodschap. Raar toch bij ons is het meestal net andersom. Als er geen geld is wordt er gesloten. Rare mensen die Amerikanen.

Geen opmerkingen: