vrijdag 22 mei 2009

Animal farm


.Ik weet niet of deze cartoon zo bedoeld is maar ik interpreteer hem als 'de pot verwijt de ketel',  'don't teach your grandmother to suck eggs' en doet me vooral denken aan 'Animal farm' van George Orwell uit 1943.  

Dit dunne boekje geeft het verhaal waarin na een revolutie van de boerderijdieren tegen de tirannie van een incompetente, dronken boer,tot sommige dieren zichzelf als meer gelijk dan anderen gaan beschouwen en na een aantal compromissen met de mensen, eindigen als nieuwe tirannen.

Het boekje is een must voor wie het nog niet gelezen heeft, een klassieker;

3 opmerkingen:

naam bekend bij de redactie en de mossad zei

Hebt u het dubbelzinnige van 'Animal Farm' dan niet door? "Better the devil you know ..." Misschien schreef Orwell het wel in opdracht van de mensen die in zijn tijd (en nu nog?) de macht hadden als een stukje propaganda in de geest van: "wij deugen wel niet, maar ja, dit is wat er gebeurt als jullie het van ons overnemen". Een beetje hetzelfde soort argumenten waarom de 'haute finance', de juiverie en de adel niet willen dat Vlaanderen onafhankelijk wordt.

Ti lli zei

Ik geloof wel dat er in dit verhaal meerdere lagen zijn maar eerlijk gezegd zou ik het zelf nog eens moeten herlezen, is jaaaaaaaren geleden. Maar ik denk niet dat me toen ik het eerst las de interpretatie die u voorstelt opgevallen is.
Voor mij was het eerder een verhaal van idealisme, socialisme en teleurstelling

Anoniem zei

Heu, de vlaamse onafhankelijkheid is vooral de natte droom van de haute finance dezer dagen. De juiverie en de adel hebben daar geen inbreng meer in. De mossad bekende leeft in het verleden blijkbaar.