zondag 10 juni 2012

de markt

Jamaar wacht even, versta ik het nu goed? Lees misschien even dit kort artikel: http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1451576/2012/06/10/Lening-aan-Spanje-kan-onze-schuld-met-1-miljard-verhogen.dhtml
Er staat toch wel degelijk "...om zijn bankensysteem overeind te helpen..." Straf. Ik wil best solidair zijn met gelijk welk noodlijdend land. Maar dit gaat toch wel te ver? Er staat ook  "...wil Europa een krachtig signaal geven aan de markten..." 
Dus met andere woorden:  doe zo verder geen probleem, blijf je topmanagers maar exorbitante bonussen geven, helpt de boel maar naar de kloten, Europa zal je wel redden. De markt heeft dit signaal nodig. DE MARKT, het financiële systeem dus. Ja, zal wel dat ze dit soort signalen nodig hebben. Goed gedaan dus, bank vooruit en een kus van de juf.


Maar hoe lang kan Europa op deze manier landen 'redden' (hier zit ook weer zo'n instinker. Ze hebben het steed over landen redden maar in feite redden ze de banken) ? Wanneer je blijft uitlenen heb je op de duur zelf toch niet meer in het potje? Wat als 'Europa' zelf failliet gaat? Wie komt dan onze banken redden? 
Tijd om toe geven dat het systeem faalt. Dat 'de markten ' fictie zijn en enkel in het leven geroepen werden om mensen met veel geld hun geld te laten houden.



Geen opmerkingen: