zaterdag 13 juni 2009

Teheran in brand!


De kranten kopten vandaag vooral rond de verkiezingen in Iran. Betekenisvolle verkiezingen .
Na een eerste artikel waarin beide belangrijke kandidaten de overwinning , en dan zelfs een massale overwinning opeisen wilde ik wel eens proberen uitvissen hoe de vork aan de steel zit.

Het leek me niet voldoende om één krant te lezen dus las ik er veel, (maar enkel deze artikels, zo zot ben ik nu ook niet).

DM http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/889316/2009/06/13/Aanhangers-Musavi-schoppen-zwaar-keet-in-Teheran.dhtml

New York Times http://www.nytimes.com/

CNN http://edition.cnn.com/2009/WORLD/meast/06/13/iran.election/index.html

China Daily http://www.chinadaily.com.cn/world/2009-06/13/content_8280696.htm

Le Soir http://www.lesoir.be/actualite/monde/les-iraniens-votent-pour-leur-2009-06-12-711814.shtml

The Guardian http://www.guardian.co.uk/world/2009/jun/13/iran-election-ahmadinejad-wins-president

Le Monde http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2009/06/13/reactions-internationales-prudentes-a-la-reelection-de-mahmoud-ahmadinejad_1206718_3218.html#ens_id=1190750

Aljazeera http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2009/06/2009613172130303995.html

The Jerusalem Post http://www.jpost.com/

Het bleek een interessante oefening te zijn. Alle kranten zijn het over een aantal zaken eens.:

Er was een massale opkomst, 85% van de stemgerechtigden zijn gaan kiezen (ik durf wedden dat bij onze stemPLICHT wij geen 85% halen.) Dit bewijst dan toch wel dat het volk de verkiezing heel erg belangrijk vond. Dat het hen niet onbewogen laat wie aan de macht is. De twee hoofdkandidaten moeten dan wel heel erg verschillende standpunten en intenties hebben, niet zoals bij ons waar het de meeste mensen worst kan wezen wie regeert want het verschil tussen de centrumpartijen is nihil.

Er wordt door de officieel verliezende partij, die van Moussavi, beweerd dat er zwaar gefraudeerd is. Daar er geen internationale controleurs toegelaten werden zal het moeilijk bewijzen zijn of dit al dan niet zo is.

Er zijn nadien en nog steeds, zware rellen uitgebroken. Duizenden aanhangers van Moessavi zijn op straat gekomen uit protest en worden hard aangepakt door de politie. Het is van 1999 bij de studentenrellen geleden dat er zo zwaar gevochten wordt in de straten.

De geestelijke leider Ali Khameini roept op tot kalmte en om de stemming te respecteren. Hij zegt dat de president zich voor alle Iraniërs moet inzetten.

Sinds het begin van de rellen wordt het sms verkeer plat gelegd, zijn Facebook en Youtube niet meer of heel moeilijk bereikbaar, dit om escalatie van het geweld te voorkomen volgens regerings bronnen.

Wat er ook van zij, gefoefel of niet, het volk is niet akkoord met de verkiezingen en de uitslagen en dat ze verandering willen.

Nog een bijbedenking: alle kranten blijven vrij neutraal, het is enkel aan de Amerikaanse en Israelische krant te lezen waar hun sympathie naar toe gaat. En dat is dan ook niet verwonderlijk met de voorgeschiedenis deze landen hebben met Ahmadinejads uitspraken die afhankelijk van wie ze vertaalde, heel verschillende kunnen geïnterpreteerd worden.



1 opmerking:

eric rosseel zei

En aan de VRT natuurlijk! In Afrika zijn ze voor de boertjes, in Iran voor rijkeluiszoontjes. Hoeveel zou de CIA gesponsored hebben in deze Iraanse verkiezingen ?
En als je hier tv-beelden maakt van relletjes in Kuregem, kun je ook zo monteren alsof gans Brussel in brand staat. Vreemd dan toch dan er geen doden zijn: die Iraniërs zijn toch barbaren en beesten ? Misschien hebben ze een kernbom op hun eigen volk gegooid.