Een woordje van duiding bij de 'ruk naar rechts' zullen we niet zo snel vinden in onze eigen Vlaamse media maar wel in de franse.
LCI.fr: Wie zijn deze populistische en extreem-rechtse partijen die Europees zulke goede scores gehaald hebben?
Jean-Yves Camus: Ten eerste moeten we onderscheid maken tussen extreem-rechtse partijen en populistische, eurosceptische partijen. Ze worden vaak gelijkgesteld, ten onrechte, dit schept veel verwarring
Politieke wetenschappen onderscheiden drie golven van rechtse partijen in Europa na de 1945. Front National is een behoort tot de 3e. Ik voeg een 4e, de "radicaliseerde rechts, xenofobe en populistische" partijen toe. Deze zijn een deel van de democratische rechtse bewegingen. Ze hebben gewoon een hardere agenda op het gebied van immigratie, multiculturalisme en nationale identiteit, met één ding gemeen: een wantrouwen ten opzichte van de islam.
Voorbeelden van deze trend zijn de PVV van Geert Wilders in Nederland, Philippe de Villiers in Frankrijk, de partij van president Lech Kaczysnki in Polen of zelfs van buiten de EU, de UDC in Zwitserland.
Maar deze partijen hebben niets gemeen met extreem-rechtse harde partijen als de British National Party, de neo-fascistische, antisemietische en negationistische bewegingen.. Dus de populistische partijen in de zelfde categorie plaatsen is ze miskennen en zelfs contraproductief. De partij van Geert Wilders toont aan dat xenofobische thema’s kunnen wortelen binnen het democratisch recht.
"Onthouding, de nationale economie, Turkije"
LCI.fr: Hoe te verklaart u deze doorbraak, van populistische of extreem rechtse partijen?
J.-Y. C. : Er zijn verschillende redenen. Ten eerste, in Centraal-en Oost-Europa is er een lage graad van participatie. In deze regio is de Europese uitdaging secundair. Maar de massale onthouding faciliteert de opkomst van het politieke extremisme en eurosceptici, die sterk gemobiliseerd zijn. Vervolgens zijn door juiste nationale omstandigheden. In Hongarije bijvoorbeeld is de linker coalitie die aan de macht is volledig in diskrediet gebracht, tot het punt dat de minister-president gedwongen werd om ontslag te nemen.
Er was ook onzekerheid over de werkelijke inhoud van de samenstelling van Europa: het moet opnemen of uitsluiten Turkije? Dit onderwerp werd door Geert Wilders, de Northern League in Italië of de Ataka partij in Bulgarije, in de buurt van Turkije vooraan op de agenda geplaatst en er werd sterk gemobiliseerd. Van haar kant, Terwijl voor Frankrijk het vraagstuk van de migratie secondair is, een vorm van multiculturalismezegt Silvio Berlusconi dat Italië niet multicultureel is .
Ten slotte is er een echt probleem van de legitimiteit van de Europese instellingen. Burgers geloven dat de Europese Commissie, niet gekozen wordt door middel van algemene verkiezingen, dat ze te veel macht heeft in relatie tot het Europees Parlement. Ook het feit dat de Europese Volkspartij en de Partij van Europese Sociaal-democraten vaak afspraken over de meeste onderwerpen, wekten ze de indruk dat het systeem volledig geblokkeerd werd. Ongetwijfeld was er een wens om de boel op te blazen.
Niettemin blijven de populistische en extreem-rechtse partijen, net , zoals de globalisten en eurosceptici links, marginaal in het nieuwe parlement.
LCI.fr:, Hebben extreme partijen ook voordeel bij de economische crisis ?
J.-Y. C. : Absoluut. Maar paradoxaal genoeg op dit punt steunen de Europeanen de partijen in de regering. Partijen die het hele systeem omver werpen hebben weinig kans om de macht over te nemen. Men bouwt verder op de capaciteit van de overheid om te zoeken naar praktische concrete oplossingen. En de geloofwaardigheid van deze oplossingen is twijfelachtig.
Het sociaal-democratische model is in crisis, en de traditioneel pro-socialistische kiezers krijgen in de meeste landen vertrouwen in de rechtse partijen.
"duurzame scores in Oost-Europa"
LCI.fr: Gaan de populistische rechts en extreem-rechts partijen hun goede scores herhalen in de nationale verkiezingen de toekomst?
J.-Y. C. In Oost-Europa, zal het niet uniform zijn. In Polen lijkt extreem rechts te worden gemarginaliseerd. Maar elders is het erg waarschijnlijk als gevolg van gebrek aan vertrouwen in de elites en door de corruptie. Daarnaast zijn deze landen van Midden-en Oost-Europa, geintegreerd in de EU gevoeliger voor de crisis van de westerse landen.
Vroeger, in het kader van het Sovjet-systeem, bleven ze gespaard. Er heerst daarom wellicht een gevoel van nostalgie. Maar daar er geen extreem links, of naar links buigende partijen zijn in deze landen, gaan ontevreden stemmen naar populisme.
LCI.fr: En in West-Europa?
J.-Y. C. : In Nederland moet Geert Wilders zijn prestaties herhalen.
Voor de BNP, zal het door het systeem van stemmen in het Verenigd Koninkrijk het zeer moeilijk worden. De enige verkiezing waar ze kans krijgen , zijn de gemeentelijke en Europese verkiezingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten