zondag 21 juni 2009

beetje Iran

Ik las vanmorgen heel wat, op verschillende plaatsen, om iets van duidelijkheid te krijgen rond Iran. De volgende linken geven dat wel voor een deel. Ik zal ze dan in 't kort samenvatten.

Van wat ik heb opgesnord in buitenlandse kranten , want in de onze staat niet veel achtergrond, rond de verkiezingen en de nasleep zijn er een aantal dingen die ik onthoud.Het politieke spelletje daar lijken wel een beetje op de onze, de inzet is echter volledig anders. Voorlopig. Wij hebben nog geen dictatuur waar we vanaf willen.. Het draait hem om een aantal personen die zelf de macht willen hebben of houden.

Zo is er een groeiende dreiging voor de huidige geestelijke leider .Ayatolla Ali Hamenei, een eerder conservatieve, spirituele leider omdat de eerder sociale geestelijke leider Rafsanjani aan invloed wint.

Een ander belangrijk feit is dat de rellen en het protest Iran op zijn grondvesten schudt . Het zou wel eens kunnen dat de roep om democratie de geest in de fles is die onvoorspelbare gevolgen kan geven voor heel de wereld wanneer vrij gelaten.

Even de hoofdrolspelers in de strijd op een rijtje, buiten Ahmadenidjad dan

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rafsanjani

Rafsanjani is vooral geliefd door de elite van Teheran omdat ze hopen dat hij Iran verder kan moderniseren.. Rafsanjani wordt er al jaren van verdacht mede opdracht te hebben gegeven aan Hezbollah tot de bomexplosie op het AMIA-gebouw in 1994 in Argentinië. Hierbij vielen 85 doden, waarvan de meeste Joods waren. Hij was in die periode president. Op 25 oktober 2006 vroeg Argentinië om de aanhouding van de oud-president.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=Khamenei&go=Uitvoeren

Ayatolla Ali Hamenei is een oerconservatief en een volgeling van de ayatolla Khomeini die indertijd de sjah heeft verbannen en de verwesterlijking tegen staat.

Hij zou zich in de verkiezing en de nasleep hiervan neutraal moeten opstellen maar doet dit niet echt. Hij wil dat Ahmadinejad aan de macht blijft.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mir-Hossein_Mousavi

Ook Mousavi was in het verleden niet onbesproken. Mousavi werd mee verantwoordelijk gehouden voor de excecutie van dertigduizend politieke gevangene en sloot de universiteiten voor 4 jaar om te zorgen voor een ‘culturele hereducatie’ en verklaarde dat Iran bereid is Israël aan te vallen.

Waar hij deze verkiezingsslag veel jonge stemmers en vrouwen mee gewonnen heeft is de belofte de zedenpolitie af te schaffen en vrije media.

2 opmerkingen:

djidji zei

Wat hebben wij het toch goed in dit Belgenlandje...

Mossadeq zei

De zeden in het Midden-Oosten zijn nu door omstandigheden een beetje anders dan hier. We betreuren thans opeens allemaal dat het monster Saddam Hussein is verdwenen om plaats te maken voor een schier oneindig lijden voor het Iraakse volk. Blind voor de misdaden van regimes van marxistisch-lenistische signatuur of van de misdaden van 'democratische' neokolonialistische Europese landen in Afrika of Azië, hebben we onze pijlen gericht op landen als Zuid-Afrika, Israël en nu Iran. Het grote kwaad is blijkbaar minder erg dan het kleinere kwaad als dat maar goed genoeg belicht wordt. Laat de Iraniërs daarom maar zelf beslissen wat ze met hun land moeten doen. Over de misdaden van de Fransen en hun betrokkenheid bij de vernietiging van Afrika, Indochina of Myanmma (de TotalKrieg) horen we niets. De Israëli's, Fransen en Amerikanen zijn machtig genoeg om, als ze dat willen, Iraans terrorisme binnen Iran te houden.