Via een reportage met Anja Hermans op Radio Central hoorde ik voor het eerst van pijpleidingen onder bevoegdheid en aangelegd door het leger, die zowat dwars door Europa lopen,.
En zijnde wie ik ben moest ik daar nauurlijk meer over weten.
Vooreerst is er het artikel van Anja Hermans zelf op Indymedia: http://www.indymedia.be/en/node/33720 wat al een hele boterham is.
Natuurlijk wilde ik dan ook eens weten hoe defensie zelf over dat soort zaken denkt. Niet makkelijk uiteraard om daar zicht op te krijgen. Dit vindt je: http://www.nato-otan.org/cps/en/SID-05E9F763-4110DAF6/natolive/topics_49151.htm en geeft zowat weer wat Anja in haar tekst naar boven brengt, dit is ook iets wat ik vondhttp://presscenter.org/repository/news/fab/nl/fabef7ff91d4e1a71a6da9a892ac81bb-nl.pdf waaruit blijkt dat 'leefmilieu' niet mee aan de onderhandelingstafel zat, en dat milieu duidelijk geen 'issue' is.
Als we denken aan de ramp in Gislenghien, waar 24 dodelijke slachtoffers gevallen zijn en nu nog steeds honderden mensen met min of meer zware brandlitekens moeten leven, denk ik dat we toch even bij deze zaak moeten stil staan.
Naast die pijpleidingen zijn er ook de enorme opslagplaatsen voor brandstof, al aanwezig en in opbouw, die op zich rampen kunnen veroorzaken veel keer groter dan Gislenghien. Dat ze met gras begroeid zijn zal een vliegtuig van tegenwoordig, met alle mogelijke detectiemateriaal, niet om de tuin leiden en zullen een prachtig doelwit vormen.
Als daarover een vraag gesteld wordt aan de minsiter krijg je het volgend antwoord:
alles onder controle willen ze hiermee zeggen.
Ja, maar onder wiens controle? Waarom heeft defensie andere normen voor milieuwetgeving? Dat er in oorlogstijd andere normen zijn voor militairen dan burgers is normaal, je zou anders geen oorlog kunnen voeren want elke soldaat die een ander soldaat doodt zou een moordenaar zijn. Maar waarom moeten er in vredestijd zoveel uitzonderingen gemaakt worden voor militairen en hun handelingen?
Als hierover een vraag gesteld wordt in het parlement krijg je dit antwoord: http://jsp.vlaamsparlement.be/docs/bva/atomiseringen/ato1997-1998/nr3/kelchtermans/338.pdf
Toegegeven, het is een oud document. Maar het principe blijft hetzelfde: 'mijn verantwooordelijkheid niet en het is militair geheim.' Ja, zo kan ik het ook hoor. Handig toch zo'n grote paraplu... En wat gaat Crembo doen als hem daarover een vraag gesteld wordt? Een vissersparaplu gebruiken?
1 opmerking:
waarom denk je dat quasi-permanent oorlog is in de Kaukasus, Georgië, Ossetië, Oekraine, etc. Pijpleidingen !
Een reactie posten