woensdag 18 april 2012

ontoerekeningsvatbaar


Vanmorgen ging het opiniestuk in DS over het al dan niet toerekningsvatbaar zijn. Wel dit debat wordt nu nog moeilijker. Wat als je stemmen hoort?
Wat als je effectief stemmen hoort in New South Wales in Aussieland? Misschien ben je dan wel helemaal normaal. Ik geef je hier een artikletje dat nog maar eens bewijst hoe ontoerekingsvatbaar de natuur zelf is.
In delen van Australiƫ is het tegenwoordig niet ongewoon stemmen te horen terwijl er geen mens in de buurt is. Die stemmen blijken afkomstig van wilde kaketoes die woorden en zinnen hebben geleerd van ontsnapte soortgenoten die als huisdier werden gehouden.
De westelijke gebieden van de deelstaat New South Wales kampen met droogte, waardoor veel vogels voedsel zoeken in de buurt van Sydney. De dieren hangen rond in de tuinen van buitenwijken, waar ze er duchtig op los tetteren en veel menselijke bewoners vreemd doen opkijken.


Mooie jongen
Natuurbeschermers krijgen meer en meer meldigen van inwoners die plots 'hello there!', 'hello darling!' en 'what's happening?' vanuit de bomen horen komen. "We hebben al oproepen gehad van mensen die dachten dat iemand iets in hun drinken had gedaan," zegt Martyn Robinson. "Ze staan in hun achtertuin naar een zwerm vogels te kijken terwijl de dieren dingen zeggen als: 'Wie is hier een mooie jongen?'."


Intelligent
Robinson, die verbonden is aan het Australian Museum in Sydney, zegt dat de gebruikelijke oorzaak ligt bij een ontsnapt papegaaiachtig huisdier dat zich aansluit bij een wilde zwerm. Kaketoes zijn intelligente en sociale dieren, die vaak woorden hebben geleerd van hun voormalig baasje. De vogels leren die woorden en zinnen dan door aan de jonge dieren in de zwerm. Het is onwaarschijnlijk dat de oudere dieren ze ook leren, zegt Robinson aan Australische media.


Vieze woordjes
Erg is het allemaal niet, maar Robinson hoopt toch dat er geen vogel ontsnapt die vieze woordjes kent. "Dat soort dingen willen we toch niet in onze achtertuinen," klinkt het. (sam)


 http://www.demorgen.be/dm/nl/5381/Dieren/article/detail/1319530/2011/09/15/Australiers-horen-stemmen-ontsnapte-kaketoes-leren-wilde-vogels-praten.dhtml



En dat is dan niet eens alles wat kaketoes betreft, een onderzoek door Harvard bewijst dat een aantal dieren, waaronder zeker de kaketoe gevoel heeft voor ritme. 
Dat bewijst  dit filmpje. Achtergrond op de volgende link.





http://www.demorgen.be/dm/nl/1010/Muziek-nieuws/article/detail/839108/2009/05/01/Dansende-kaketoe-bewijst-dat-niet-alleen-mens-ritme-heeft.dhtml


Geen opmerkingen: