http://www.visionair-belgie.be/Artikels/Censuur.htm
Wat mij betreft gaat het hier niet enkel om een boek van een 'foute' rechtse auteur, het had evengoed een boek kunnen zijn van iemand van extreem links. Zolang er niet ingespeeld wordt op het 'christelijk' gedachtengoed heb je kans om genegeerd te worden , naast de boot te vallen.
Het gaat om censuur in het algemeen. Dat het nu om censuur van linkse of rechtse zijde is maakt niet uit. Censuur kan niet. Wie beslist immers WAT zal gecensureerd worden en op grond waarvan? Vandaag zal het rechtse ideologie zijn die gecensureerd wordt, morgen bij een andere legislatuur misschien de linkse.
En dat dan zelfs een open brief mee in de klappen valt is totaal onaanvaardbaar, net als een BOM-wetgeving of een beslissing om jodium aan ons brood toe te voegen zonder dat hierbij een KB of MB nodig blijkt te zijn.
Weer al een stukje dichter bij een ‘christelijke’ dictatuur.
Oké, deze blogs passeerden ook eerst mijn ogen en moesten voor mij door de beugel kunnen. Niet op ideologische basis maar omdat ik liever geen gescheld en gevloek wilde.
Tot nu toe is er nog geen enkele posting tegen gehouden.
Ik zal zelfs verder gaan en geen controle meer uitoefenen, iedereen kan vanaf nu vrij posten.
Het zijn de mensen zelf immers die zich laten kennen door verwijten of 'niet-correcte' uitlatingen.
Ga je gang dus, feel free en zeg wat je wil.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Ondertussen is Eric Rosseel al een even grote censor geworden als la Geysels. De liefde is dus over, wat mij betreft. Ajuus, Eric, domme truus ... :-(
De roman 'Wij' van de Vlaamse gezagsgetrouwe auteur Elvis Peeters (die in tegenstelling tot Vincent Gounoud/Koen Dillen wél in de smaak valt van de politiek correcte gedachtepolitie) krijgt een stickertje met 'Waarschuwing Expliciete Roman'. In de krant De Standaard van 10 april lees ik: “Volgens de Nederlandse uitgeverij Podium gaat het om een promotiestunt. Volgens de auteur vroegen Nederlandse boekhandelaren zich af of het kaft wel genoeg duidelijk maakte om wat voor een boek het ging. Elvis Peeters: Toen rees de vraag of er zoiets als niet voor gevoelige lezers op de kaft moest komen. Uiteindelijk opteerden de uitgever en ikzelf voor een verwijzing naar 'explicit lyrics' op cd-hoesjes.'”
In deze benarde tijden waarin Nederland op zijn zaak moet letten en een boek her en der uit de handel wordt genomen wanneer de gedachtepolitie er eenmaal achter is gekomen dat de ronkende Franse naam van de schrijver - die bij de recensenten diens boek aanvankelijk zo aantrekkelijk maakte - een schuilnaam is, terwijl de auteur in werkelijkheid de familienaam van zijn politiek verbrande vader blijkt te dragen, zijn sommige mensen wier boeken wél tot de markt worden toegelaten er wanhopig op uit om datzelfde onverdiende aureool (onverdiend want er is niets subversiefs aan de Mitterandbiografie van Dillen) van gezagsondermijning te verwerven, in weerwil van het gegeven dat zij tot de canon van de politiek correcte letteren behoren en deze aureool hen dus nooit zal passen.
Aangezien niemand - maar dan ook echt niemand – hun iets in de weg legt dat nog maar van ver op de censuur zou lijken waar Jan en alleman met dagelijkse regelmaat last van hebben, moeten ze dus zelf maar iets organiseren waardoor het erop lijkt dat ze het kwaliteitslabel van de officiële censuur zouden hebben verdiend. Dit is trouwens met nogal wat Vlaamse auteurs, artiesten en intellectuelen het geval. Die wenden graag voor gezagsondermijnend te zijn, terwijl ze in werkelijkheid door het bestel op handen worden gedragen. Toen 'Vlaanderen boven' van Raymond van het Groenewoud in 2002 bijvoorbeeld het officiële lied van de herdenking van de Guldensporenslag werd, had iedereen moeten beseffen dat Raymond van het Groenewoud ondertussen tot bloemstuk op het dressoir van het bestel was gepromoveerd.
Tja alle kritiek is beter dan geen kritiek, als er maar over gesproken wordt. En zo heeft het boek van Dillen gewild of ongewild in de swung der dingen heel wat promotie gekregen, dat klopt. Ik heb het zelf niet gelezen en hoop dan alleen dat het effectief goed is.
Een reactie posten