woensdag 21 januari 2009

Het land is gelukkig!

De Standaard 21/1/09

Het cursieve is uiteraard mijn bijdage.

WASHINGTON - REPORTAGE TUSSEN DE FANS VAN OBAMA Een oorverdovend applaus en gejuich rolde over de Mall, het park voor het Capitool, toen Barack H. Obama gistermiddag de eed aflegde als 44ste, en eerste zwarte president van de VS. Het verslag van een historische dag tussen Obama's gewone fans.

Van onze redactrice in de VS

'Ik ben vandaag zo fier Amerikaan te zijn. Obama zal ervoor zorgen dat de wereld ons niet langer haat', glunderde Laurie Garson uit North Carolina, die samen met duizenden en duizenden op een groot filmdoek op de Mall naar Obama's speech had geluisterd.

Er zijn dus echt wel Amerikanen die beseffen dat Amerika niet zo goed bezig was. En als je dan de massa ziet die stond te juichen, de massa die op Obama gesteld heeft, kan je toch wel afvragen hoe het dan komt dat het zo lang moeten duren heeft eer er een Afro-Amerikaan president werd. We zitten toch al bijna een halve eeuw van Martin Luther Kins’ droom. Democratie?

Obama werd voortdurend onderbroken door applaus van een enthousiaste menigte, die eerst George Bush had uitgejouwd toen die plaatsnam op het podium. In de menigte op de Mall liepen demonstranten rond met een bord 'Arresteer Bush'. Een van hen maande de toeschouwers: 'We zijn met drie miljoen, laat hem niet ontsnappen.'

Dat ze indertijd er zo lang over gedaan hebben om Saddam Hussein te pakken en dat ze nu nog altijd naar Bin Laden zoeken is één ding. Maar dat ze nu Bush ook nog laten ontsnappen???????

'Obama zei wat hij moest zeggen', meende Garson, doelend op de oproep van de nieuwe president om allemaal samen de schouders te zetten onder de enorme problemen waarmee het land kampt. 'Pick up, dust off and start the work to remake America.'

Hij moet wel nog zijn lyrics een beetje bijschaven het is immers: “Pick yourself up, dust yourself down and start all over again.”

Obama deed uitdrukkelijk een beroep op de verantwoordelijkheidszin van iedere Amerikaan, maar hij ziet ook een rol voor de overheid. Op voorwaarde dat die goed werkt en niet in de plaats van de vrije markt treedt.

Oei oei oei, dit is toch wel iets dat niet veel goeds belooft. Hoeveel plaats IS er in de VS NAAST de vrije markt? Is daar nog een gaatje, een kiertje? Maar misschien interpreteer ik het verkeed hé, we zullen de jongen the benefit of the doubt gunnen hé. We zullen ons goed hart laten spreken.

De nieuwe president wil een streep trekken onder de oude ideologische gevechten. Met een duidelijke verwijzing naar het beleid van Bush verzekerde hij: 'Wij verwerpen de valse keuze tussen onze idealen en onze veiligheid.'

Of bedoelt hij : de keuze tussen valse idealen en onze vuiligheid?

Hij stond ook lang stil bij de relatie van de VS met de rest van de wereld. Op groot applaus werd zijn belofte onthaald dat 'Amerika klaar staat om opnieuw leiding te geven'.

We hebben zo’n leiding echt niet nodig, dank je!

De massa op de Mall danste na afloop van vreugde. 'Ik voel me zo geïnspireerd, zo gelukkig, zo hoopvol', zei Jesse Melton, een African American die met zijn hele familie uit Atlanta, Georgia, was gekomen.

Of zoals mijn Ethiopische taxichauffeur, die hoopt over enkele jaren Amerikaans burger te zijn het uitdrukte: 'Het land is gelukkig.'

Het land is gelukkig. Wat of wie is het land? De tekening op een atlas? De verzameling mensen die op een begrensde plaats leven? Dat is zo’n bonte mengeling van mensen dat het onmogelijk is dat die allemaal ‘gelukkig’ zijn. Ze zijn waren euforisch, ja. Er was euforische massahysterie, een aanbidding van één leider. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Obama een integer mens is en blijft want waar hebben we die verering voor één mens nog gezien?

De terugtocht na de ceremonie verliep vlot. 's Morgens was het evenwel een heksenketel rond de Mall, maar de mensen waren goed gehumeurd. En overal verkochten venters Obama-prullaria. Die moet de eerste jaren geen markten meer doen!

De stad binnenrijden met de wagen - althans tot aan de veiligheidsbarricade - was gemakkelijker dan vanuit de voorsteden met de metro komen. Die had om acht uur al zijn maximumcapaciteit bereikt.

Maar aan de Mall werd de mensenzee van veiligheidscontrole naar veiligheidscontrole gestuurd naarmate het park volliep. Je werd gewoon voortgestuwd, dicht opeengepakt.

Uiteindelijk vond ik een plekje voor een groot scherm achter Washington Monument: bijna drie kilometer van het Capitool zelf.

Duizenden en duizenden mensen waren ergens in de VS gewoon op de bus gestapt zonder tickets voor de ceremonie, vaak zonder slaapplaats. 'Ik moest gewoon komen om dit moment te vieren', zegt Garry Schumacher uit Washington.

Naast mij stond de 23-jarige Devin Anderson. Hij was maandagavond in Chapel Hill, North Carolina, vertrokken nadat hij op Facebook gezien had dat iemand een lift aanbood naar Washington. 'Ik moest hier gewoon zijn om dit moment te beleven met mensen van over het hele land. Ik had de speech van Martin Luther King gelezen en dacht aan alle mensen die de weg voor ons hebben gebaand. Ik wil hierover kunnen vertellen aan mijn kinderen en kleinkinderen.' Ook Obama herinnerde in zijn speech aan alle voorvechters van gelijkheid die het mogelijk maakten dat hij nu president is.

De mensen moesten kiezen tussen de eedaflegging op de Mall of de parade schouwen langs Pennsylvania Avenue. De staanplaatsen langs de brede laan tussen het Capitool en het Witte Huis waren al van 's morgens vroeg ingenomen. De tickets voor de tribunes waren in enkele minuten verkocht toen ze twee weken geleden op de markt kwamen.

Zelfs de weermakers waren Obama gunstig gezind. Het was koud, maar zonnig. En het land was gelukkig. Nog een keer! Goh, misschien had die Vlaming in ‘Man bijt hond’ onlangs, die Fabiola dood wilde om een mooie staatsbegrafenis te krijgen dan wel gelijk? Laten we af en toe één ‘royalty of zo afslachten,ons land zal dan ook gelukkig zijn!

Vandaag begint het harde werk voor Obama. Hij ontvangt vandaag op het Witte Huis de toplui van het ministerie van Defensie en van het leger om te spreken over de terugtrekking van de troepen uit Irak. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Obama om de gevechtstroepen binnen 16 maanden terug te trekken.

Alle gekheid op een stokje, ik wens hem alle geluk want hij zal het nodig hebben. Zoveel verwachtingen en zoveel shit op te kuisen. Je moet stapelgek en loony zijn om dat aan te durven.

Geen opmerkingen: