zondag 23 augustus 2009

vasten


Op de tweede dag van de Ramadam heb ik toch eens even een paar dingen opgezocht in verband met eten, of liever, vasten. Want daar draait al de speciale 'foodcode' om.
Ik herinner me zelf nog vrij goed wat 'vasten' bij de katholieken tussen de jaren 50 en 70 betekende. Het was veertig dagen geen vlees eten. Daarbij moest je ook 'sober' eten. Orgiëen en bachinale toestanden waren helemaal uit den boze.
Wat ik me niet herinner is hoe strikt mij ouders deze gedragscode naleefden wat de dagelijkse warme maaltijd betreft. Het enige waar ik zeker van ben is dat je je snoepjes diende te bewaren in een doos, dat je die allemaal tegelijk mocht opeten op paasdag, en dat je een soort speciale kalender kon krijgen in de kerk waar je je aanwezigheden in de 'heilige' mis kon aanduiden en denk ik, ook speciale 'verstervingen'. Ik was het woord bijna vergeten, met even de tijdcapsule opo 'vasten' te zetten.is het terug gekomen.
Verstervingen waren dus dingen die je niet deed al had je er wel zin in. Als kind draaide dat steevast om snoep en dergerlijke,misschien ook wel eens om een klusje doen, zonder er om gevraagd te zijn. Ik vermoed dat het bij volwassenen wel om wat anders zou kunnen draaien.
Soit, bij ons draait het dus om 40 dagen. Geen vlees, voor de rest doe je 'verstervingen' die je naar inhoud zelf invult. Of niet.

De Ramadam duurt echter maar 30 dagen. Het dient vooral om je te leren beheersen en om je te kunnen inleven in mensen die echt honger hebben. Geen slecht idee. Probleem is dat je daarna het beest kan uithangen en dat het 'gevoel' , 'inzicht' dat je zou gehad hebben door 'honger' te lijden wel heel snel weg zou kunnen zijn.
Voor de rest lijkt het wel erg op de katholieke 'vasten'. Beginnend met een 'feest' en eindigend met een feest, zoals bij ons.

De Hindu's hebben geen vast moment om te vasten. Ze doen dat ad hoc, wanneer het hen geschikt lijkt. Zo kan dat gaan om een politiek doel: hongerstaking, of om te besparen om dan aan de armen te geven. Je bepaalt zelf hoe en hoelang je vast.

Boedhisten daarentegen vasten om hun verstand helder te krijgen , om diep te kunnen nadenken. Ze eten enkel tot 12 uur 's middags. Dan vraag ik me wel af hoe het komt dat Boedha telkens als een leuke dikkerd wordt afgebeeld. Met die eetgewoonten zou hij superslank moeten geweest zijn.

Het Judaïsme kent (denk ik) niet direct een vastenperiode. Ze hebben wel heel stipte gedragsregels. Joden mogen in principe alleen maar Koosjer eten: Niet koosjer is vlees van dieren die niet herkauwen en geen gespleten hoeven hebben (zoals varkens en paarden). Ook zeedieren zonder vinnen en schubben zijn niet koosjer (zoals kreeften en oesters). Vogels die andere dieren eten (roofvogels) zijnook niet koosjer. Bloed van geslachte dieren is ook niet koosjer.
Wel koosjer is het vlees van runderen, van vissen en van vogels die zaden eten. Het
vlees van geslachte dieren is alleen koosjer als het dier geen onnodige pijn heeft
geleden bij het slachten.

Het enige dat je van deze wereldgodsdiensten als gemeenschappelijk kan zien is dat ze allemaal aanmanen to voorzichtigheid met eten.
Of draait het ergens totaal anders om?
Maken ze de mensen wijs dat het meer dan oké is, zelfs eerbaar, goed, om niet altijd je maagje vol te eten? Om eens te vasten? Is het een zoethouder????


Enfin, lijnen is naar 't schijnt niet gezond, vasten ook niet vermoed ik.

Geen opmerkingen: